Kako su Conor McGregor i Sonja Zekić zavoljeli Fahrudina Radončića

Aida Bistrica je djevojka iz BiH. Neodoljivo, sudeći prema profilnoj fotografiji na friško otvorenom Facebook profilu, podsjeća na Sonju Zekić, djevojku koja je 2013. proglašena za najljepšu prirodnu ženu svijeta. U nekoliko sedmica starom profilu nije prikupila mnogo prijatelja, ali ni “lajkova”.

Šta veže Conora McGregora, Fahrudina Radončića i Sonju Zekić?

Primjeri djelovanja SBB-ovih internet “trolova” na društvenim mrežama i internet portalima
 

Jedan jedini joj je udijelio njen prijatelj Ajdin Vrabac iz Sarajeva. I Ajdin je novi korisnik Facebooka, ali je on nešto popularniji na toj društvenoj mreži. Krug prijatelja mu se kreće od Youssefa Kecha iz Maroka do Jorelle Ngalli Blanche iz Kameruna. Svoju popularnost vjerovatno crpi iz činjenice da izgleda identično kao popularni MMA borac Conor McGregor.

Aidin i Ajdinov prijatelj je Mirza Haračić iz Travnika. On, za razliku od njih dvoje, nema dvojnike iz svijeta poznatih. Osim što od nedavno dijele Facebook prijateljstvo, Aida, Ajdin i Mirza dijele, sudeći prema komentarima na toj društvenoj mreži, veliku ljubav prema Fahrudinu Radončiću i SBB-u. Mnogo energije ulažu u komentiranje dnevnih političkih događaja, glorificirajući Radončića i SBB, dok kritike čuvaju za SDA i Bakira Izetbegovića. Jedva čekaju oktobar da štrihiraju kvadratić kraj naziva svoje omiljene stranke i imena njenog predsjednika, ali ih sprječava jedan mali problem. Oni, zapravo, ne postoje.

Ukoliko se izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH predvidi mogućnost glasanja i lažnim Facebook profilima, SBB i Fahrudin Radončić bi, sudeći prema aktuelnim trendovima multipliciranja broja SBB-u naklonih korisnika te društvene mreže, mogli ostvariti ozbiljniji rezultat na izborima u oktobru. Kao što je britanski komičar Ricky Gervais onomad, predstavljajući se kao Zeničanin Dževad Aličić, suze lio na stranicama Dnevnog avaza zbog hapšenja Fahrudina Radončića, tako danas stotine novokomponiranih profila zatrpavaju Facebook stranice bh. medija i internet portale napisima kojima veličaju “utemeljitelja” i SBB.

Šef sigurnosti Facebooka Alex Stamos je prošle godine otkrio da je oko 470 lažnih profila i stranica bilo povezano sa oglasima na toj društvenoj mreži kojima je kreirano javno mnijenje u SAD-u uoči predsjedničkih izbora 2016. godine. “Lažnjake” je pravila ruska kompanija “Internet Research Agency”, poznata po korištenju “trolova” za komentiranje na društvenim mrežama i internet portalima. Ruska online invazija na SAD je uspjela, Hillary Clinton je izgubila izbore, a na sličan način rezultate narednih izbora u BiH, očigledno, pokušava odrediti i Fahrudin Radončić, ali ne tako sofisticirano i suptilno kao Rusija.

ViziJonari iz “tornja” su osmislili i u djelo provode strategiju kreiranja lažnih profila koji sinhronizirano zatrpavaju servere hvalospjevima o Radončiću i SBB-u te kritikama na račun konkurencije, ali za razliku od ruskih “lažnjaka” nisu toliko sposobni u prikrivanju mreže u koju su uvezani.

Na listi “lajkanih” Facebook stranica vlasnika lažnih profila dominiraju stranice posvećene SBB-u, a svi stranački “botovi” dijele i jednog zajedničkog prijatelja – Irmu Kardović, službenicu Press centra SBB-a u Twist Toweru, odakle se i koordiniraju infantilne aktivnosti po društvenim mrežama i internet portalima.

Šef SBB-a očigledno ne vjeruje mnogo u vlastitu i popularnost svoje stranke pa angažiranjem stranačkih kadrova nastoji u javnosti virtualnim putem ojačati svoj kredibilitet uoči predstojećih izbora te narušiti kredibilitet političkih protivnika.

S tim u vezi, SBB-ov stranački bilten Dnevni avaz još se nije uspio izliječiti od “Dževad Aličić sindroma” pa internet “trolove” iz vlastite “kućne radinosti” na stranicama te novine nastoje predstaviti kao relevantne tumače društvene stvarnosti, bez izuzetka kritički raspoložene prema političkim opcijama koje Radončić doživljava kao svoju konkurenciju.

Broj dana koji nas dijeli do izbora je, vrijeme će pokazati, obrnuto proporcionalan broju lažnih profila na društvenim mrežama koji će bezrezervno agitirati za potrebe Fahrudina Radončića i njegovog SBB-a. Njihova svrsishodnost je, s druge strane, itekako upitna. Pravo glasa na izborima nemaju, a za utjecanje na javno mnijenje se, ipak, moraju malo više potruditi.

Back to top button