Prva žrtva opsade Sarajeva Ramo Biber poginuo je braneći Trebevićku žičaru

Ramo Biber

Čuvar Trebevićke žičare Ramo Biber, prva žrtva agresije na Sarajevo, ubijen je 2. marta 1992. godine. Nedugo nakon toga i žičara je devastirana, a danas, 26 godina poslije, simbol glavnog grada BiH oživjet će s Raminim imenom.

Trebevićka žičara ponovo će biti puštena u funkciju 6. aprila. Gornja stanica žičare, kako su odlučili sarajevski vijećnici, nazvana je po Rami Biberu. Ploča s njegovim imenom bit će postavljena na stanici.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je kako je Gradsko vijeće Grada Sarajeva još prošle godine donijelo odluku da se Gornja stanica Trebevićke žičare nazove po Rami Biberu, čovjeku koji je herojski branio jedan od najvećih simbola Sarajeva.

Ramo je ubijen na radnom mjestu, kao radnik Komunalnog preduzeća GRAS. Obezbjeđivao je Trebevićku žičaru i pazio na protivpožarnu zaštitu tog dana kad je veća grupa naoružanih ljudi počela opkoljavati Gornju stanicu. Ramo je bio u društvu sa strojarem žičare Abdulahom Rizvanovićem. Bježeći od neprijatelja koji su ih opkolili, Abdulah se uspio izvući živ, a Ramo je pao.

Foto: K. S./Klix.ba

Kako je Abdulah jednom prilikom prepričao, vojnici koji su ih napali bili su obučeni u maskirne uniforme s bijelim kombinezonima, a naoružani automatskim puškama. Predstavili su se kao pripadnici specijalne vojne jedinice iz Rajlovca. Međutim, nakon što su uvidjeli da im prijeti opasnost po život, Abdulah i Ramo istrčali su iz stanice i počeli bježati kroz šumu. Trčali su, bježali, kotrljali se, a srpski vojnici su pucali na njih. Ramo je tu ranjen.

Iako je pokušao ustati i nastaviti bježati, neprijatelji su ga sustigli i kukavički mu pucali u sljepoočnicu. Ramo je pronađen u blizini sedmog stuba Trebevićke žičare.

Komandir policijske stanice Stari Grad Ismet Dahić izjavio je kako je prilikom uviđaja, 3. marta 1992. godine, konstatovano da je izvršeno nasilno ulaženje u prostorije Trebevičke žičare, da je u prostoriji izvršeno paljenje iz vatrenog oružja te da su na mjestu događaja čahure ispaljene iz pištolja cal 9mm, iz pištolja cal 7,65mm i AP cal 7,62mm.

Prilikom uviđaja, na sedmom stubu žičare, kako ga nazivaju strojari, pronađena je bunda koju je Biber odbacio desetak metara, a pedeset metara od mjesta događaja pronađen je džemper natopljen krvlju, za kojeg je utvrđeno da je pripadao Biberu. Blizu 300 metara od stanice pronađeno je i tijelo poginulog Bibera gdje je bilo vidljivo da je pogođen s tri metra u predjelu pleksusa, a na desnoj strani, na sljepoočnici, bila je vidljiva rana od metka nepoznatog kalibra.

Foto: K. S./Klix.ba

Kako se ovaj zločin ne bi zaboravio, Gornja stanica Trebevičke žičare nazvana je po Rami Biberu.

Nakon ubistva rahmetli Rame, a poslije i 18-godišnjeg Kenana Demirovića, koji je istog dana upucan nedaleko od svoje kuće na Kobiljoj glavi, uslijedili su strahoviti zločini JNA i srpskih jedinica nad Sarajevom. Više od 11.500 stanovnika je ubijeno. Prva žrtva bio je Ramo Biber, čuvar Trebevićke žičare.

Ramo Biber rođen je u selu Grivip, općina Rudo. Živio je u naselju Švrakino Selo. Bio je uposlenik GRAS-a.

Klix.ba

Back to top button