SKANDALOZNO: Srbi u Srebrenici hoće da upravljaju bošnjačkom imovinom bez Bošnjaka

Prije godinu dana Bošnjaci iz tri mjesne zajednice na području općine Srebrenica upozorovali su da će doći do diskriminacije, ukoliko se na njihovim imanjima formira Nacionalni park.

O tome su obavijestili i predstavnike vlasti od lokalnog do državnog nivoa, kao i predstavnike međunarodne zajednice u BiH. Ni peticija sa preko pet stotina potpisa im nije pomogla da spriječe vladu entiteta RS da ovaj Zakon predloži NSRS na usvajanje.

Jasno su tada predstavnici ove tri mjesne zajednice poručili da se ne protive uspostavi Nacionalnog parka „Drina“ na društvenoj imovini, a da su izričito protiv toga da se na njihovu privatnu imovinu uvode bilo kakva ograničenja. Kako tvrde stanovnici, bilo je raznih obećanja od strane vlasti. Glavno obećanje je bilo da stanovništvo sa područja mjesnih zajenica Luka, Radoševići i Osatica nemaju razloga za zabrinutost, jer će svojom imovinom upravljati kao i do sada. Naime, 95 posto privatne imovine u sastavu NP Drina je u vlasništvu Bošnjaka.

Međutim, prvi potez entiteske vlasti ne ukazuje na to i ne ulijeva ohrabrenje kod ovih ljudi. Naime, vlada entiteta RS na svojoj sjednici održanoj 15. marta 2018. godine imenovala je Dragića Glišića za vršioca dužnosti direktora novoformiranog Nacionalnog parka „Drina“, kao i v.d. članove Upravnog odbora u čiji sastav su ušli: Radomir Pavlović, Igor Đurević i Vesna Popović. Niko od članova Upravnog odbora ne dolazi sa tog prostora i niko od imenovanih članova nije iz reda bošnjačkog naroda.

-Mi smo na to upozoravali i tokom javne rasprave o Nacionalnom parku koja je održana u Srebrenici 13. marta prošle godine. Znali smo još tada ko će biti imenovan za direktora i ko će otprilike biti članovi Upravnog odbora ove ustanove. Skoro ništa što smo predložili nije prihvaćeno i nije ušlo u Zakon. Resorno ministarstvo nas je uvjeravalo u nešto suprotno, između ostalog i da će u upravljačkim strukturama i među zaposlenim biti prostora i za ljude iz tih mjesnih zajednica. Sada vidimo da to nije tako. Bojimo se da je ovo samo početak onoga na što smo upozoravali i vlasti BiH na svim nivoima i međunarodnu zajednicu. Vrijeme će pokazati da smo bili u pravu za sve na što smo ukazivali i tražili pomoć u zaštiti naših prava“ rekli su nam pokretači peticije.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je Zakon o Nacionalnom parku „Drina“ na svojoj 19. sjednici održanoj 15.06.2017. godine.

(B.S./Srebrenica.ba)

Back to top button