Bivši SDA-ovci “zbijaju redove”: Mirsad Kukić i Rifet Hozanović na kafi u Cazinu

Mirsad Kukić i Rifet Hozanović, obojica nekadašnji članovi Stranke demokratske akcije, sastali su se danas u jednom cazinskom restoranu.
Hozanović i Kukić: Povjerljivi razgovori FOTO: Krajina.baPresuda protiv Hozanovića zbog pronevjere novca u Merhametu

Kako prenosi portal Krajina.ba, o razlogu sastanka Hozanovića i Kukića kruže razne informacije, ali ovaj dvojac nije želio komentirati šta je tačno bila tema njihovog današnjeg razgovora.

– Razlog današnjeg sastanka je utjecaj klimatskih promjena na politiku Unsko-sanskog kantona – “duhovito” je izjavio Hozanović za portal Krajina.ba.

Hozanović je inače jedan od osnivača stranke A-SDA i bivši direktor humanitarnog društva Merhamet. Upravo u periodu dok je bio direktor Merhameta, izbila je velika afera kada je otkriveno da je Hozanović sam sebi isplatio 73.584,25 KM iz sredstava koja su bila predviđena za pomoć licima u stanju socijalne potrebe.

Zbog pronevjere novca Kantonalni sud u Bihaću 2015. godine osudio ga je na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a na temelju ranije postignutog dogovora sa tužilaštvom. Hozanović je nakon ove presude “principijelno” podnio ostavku na sve funkcije u A-SDA, iako je, kako tvrde dobro upućeni, zadržao stranački automobil i službeni telefon.

Koliko je poznato, šestomjesečnu zatvorsku kaznu ovaj je političar otplatio, tako da nije proveo nijedan dan iza rešetaka, a nakon što se prašina malo slegla, vratio se svojim uobičajenim stranačkim aktivnostima.

S druge strane, Mirsad Kukić, kao što je poznato, nakon smjene sa mjesta predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona isključen je iz članstva te stranke, te je krajem prošlog mjeseca osnovao novu političku partiju pod nazivom Pokret demokratske akcije (PDA).

Spekulira se da Hozanović i Kukić intenzivno pregovaraju o budućoj političkoj saradnji, a moguće i zajedničkom nastupu na predstojećim izborima. Prema nekim nezvaničnim informacijama, plan im je da saradnju ponude i Elmedinu Konakoviću, koji je također nedavno istupio iz SDA i osnovao svoju partiju Narod i pravda.

Ne zna se kakav je Konakovićev stav o Kukićevom političkom djelovanju, no poznato je da bivši premijer Kantona Sarajevo podržava rad A-SDA, što je pokazao i svojim nedavnim prisustvom na obilježavanju desete godišnjice te stranke.

– Ovu borbu nastavljamo zajedno. Mnoge zanima kako, po meni to nije bitno. Možda kroz iste partije, blokove, nezavisne liste… – kazao je Konaković na skupu A-SDA početkom februara ove godine.

Izvor: Faktor

Back to top button