Centar Zenice bez kladionica, mesnica i second handova?!

U centru Zenice, u užem gradskom jezgru, uskoro bi mogao biti zabranjen rad kladionicama, mesnicama i prodavnicama polovne robe, takozvanim second hand radnjama.

Vjerski objekti

Gradsko vijeće većinom glasova na posljednjoj sjednici prihvatilo je Nacrt ove odluke, a o njoj će biti raspravljano u narednih 30 dana, do kada bi trebao biti gotov konačan prijedlog odluke.

Tokom rasprave o Nacrtu, vijećnik SBB-a Ekrem Tuka rekao je da, što se tiče kladionica, one svakako prema zakonu ne mogu biti u krugu od 300 metara od škola i vjerskih objekata.

– Na ovom prostoru imamo sedam škola i vjerske objekte, tako da je to zakonom već definirano. Što se tiče radnji polovne robe, to je naša stvarnost. Jedino preostaje da naložimo tim djelatnostima da urede svoje izloge – rekao je Tuka.

Vijećnik SDA Ekrem Ćosić kazao je da je ovo još jedna odluka čijim bi donošenjem „napravili još jednu veliku grešku i bila bi sramotna“.

– Svi smo za to da se kladionice izmjeste iz grada. Dakle, za zabranu kladionica da, ali za zabranu ostalih djelatnosti smatram da je pogrešno – rekao je Ćosić.

Izmjene dokumenta

Ipak, na kraju su oba ova vijećnika podržala Nacrt odluke, kao i još 25 vijećnika. Dva su bila suzdržana, a jedan protiv. Tokom rasprave poručeno je da će mnogi insistirati na izmjenama i doradama ovog dokumenta, a u kojem obliku i hoće li on biti usvojen, vidjet ćemo za nešto više od mjesec.

Izuzetak trgovački centri i tržnica

Prema usvojenom Nacrtu, u ulicama dr. Safvet-bega Bašagića, Huseina Kulenovića, Jevrejska, Masarykova, Mehmedalije Tarabara, Maršala Tita, Muhameda Seida Serdarevića, Mejdandžik, Školska, Srpska mahala i Talića brdo neće se više moći obavljati djelatnosti kockanja i klađenja, trgovina namalo mesom i mesnim prerađevinama i trgovina namalo rabljenom robom.

Izuzetak su trgovački centri i tržnica, na koje se ne odnosi ova zabrana.

Avaz.ba

Back to top button