Dodik o NATO vježbi na Manjači: Neka vježbaju na nekom drugom mjestu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da vježba NATO-a na Manjači neće biti održana, jer se javnost RS tome protivi i mimo je interesa njenih stanovnika, te dodao da Srbi u RS nemaju povjerenja u NATO, pa ni u tvrdnje da neće koristiti municiju sa osiromašenim uranijumom.
“Ne možemo da vjerujemo obećanjima koja kažu: eto nećemo da koristimo osiromašeni uranijum, jer svi znamo, i ljudi koji to prate znaju, da američkim avionima, pogotovo borbenim, kada slete na neku teritoriju, ne može niko od lokalnih lica prići, niti može šta da kontroliše, niti da utiče”, rekao je Dodik.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, odgovarajući na pitanje novinara zašto se protivi vježbi na Manjači, on je rekao da su se vlasti i javnost Republike Srpske usprotivili vježbi nakon informacije da će biti korišteni avioni “A-10”, koji isključivo koriste municiju sa osiromašenim uranijumom.

Dodik je ukazao da u Republici Srpskoj, koja kao i Srbija “dobro zna šta je osiromašeni uranijum” usljed NATO bombardovanja, nemaju razloga da vjeruju tvrdnjama Alijanse da ta municija neće biti korištena.

“Zašto bi mi to vjerovali? Nije prvi put da su nas Amerikanci prevarili! Prema tome, nemam razloga da vjerujem u to. Javnost u Republici Srpskoj je protiv takve vježbe i ta vježba neće biti održana”, poručio je Dodik.

On je rekao da Banja Luka smatra da je to “nepotrebna vježba, mimo interesa Republike Srpske i stanovnika koji žive na prostoru Banja Luke i RS” i poručio da NATO može da vježba na nekom drugom mjestu.

“Nek vježbaju na nekom drugom mjestu. Mi nemamo ništa protiv toga. Zašto da vježbaju kod nas? Mi nemamo povjerenja u NATO, jer nas je bombardovao. Hoćemo da sarađujemo samo na transparentnim pitanjima ako je moguće i moramo da budemo potpuno uvjereni da je to potpuno ispravno”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da u tom pogledu prati odluke Srbije.

Dodik kaže da treba poštovati odluku RS o vojnoj neutralnosti, kao i u pogledu vojnih vježbi na Manjači.

“Ne krijemo se iza namjere da ne dozvolimo bilo kakvu integraciju BiH u vojni savez u kojem nije Srbija. U tom pogledu imamo i odgovornost za našu odluku – to je dio našeg interesa i jasno je da je bilo kakav put ka NATO-u protivan odlukama Narodne skupštine Republike Srpske. Mi samo hoćemo da se poštuju naše odluke”, rekao je Dodik.

On je naveo da niko nije rekao da ne treba da se sarađuje sa NATO-om, jer BiH je u programu Partnerstvo za mir, međutim NATO ne samo da je bombardovao srpski narod i vojsku u RS i Srbiji, nego se pokazao i kao potpuno navijački nastrojen prema drugoj strani u BiH.

Dodik je naveo da je NATO u političkim procesima u vezi sa statusom imovine bio na strani centralizacije vojne imovine na nivou BiH i potpuno nepotrebno, na zahtjev bošnjačke strane iz Sarajeva, to je uvrstio kao svoj vrhunski princip, tvrdeći da to mora da se uradi kako bi se mogli dalje kretati ka NATO-u.

“Pokušali smo da razgovaramo na tu temu i ti razgovori trajali su sedam-osam godina, a sada odbijamo bilo kakvu mogućnost da se naša imovina prenese na nivo zajedničkih institucija BiH i smatramo da bi to bio razlog za kretanje ka NATO-u”, rekao je Dodik.

Klix

Back to top button