Desni se povlače zbog loše higijene zuba

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

Oboljenje usne šupljine o kojem se danas najčešće govori, a koje je značajno zastupljeno, ne samo na ovim prostorima već i u cijelom svijetu, jeste parodontopatija. Ona se ističe kliničkom slikom i predstavlja problem kojem treba ozbiljno pristupiti. Ali, osim ovog ozbiljnog oboljenja, ne treba zanemariti i druge promjene na desnima koje nam se možda ne čine tako ozbiljnima, a zahtijevaju pažnju i tretman.

Životna dob

Jedna od njih je i recesija gingive, poznata i kao povlačenje desni. Ona može biti izolirana, kada zahvata desni oko jednog zuba, ili multipla, kada zahvata šire područje oko više zuba.

Gingivalna recesija – povlačenje desni ne može se smatrati bolešću, ali predstavlja promjenu koja vremenom stvara različite probleme i koju svakako treba tretirati. Uvjetovana je različitim faktorima, kao što su morfologija zuba, nepravilna oralna higijena ili funkcionalno preopterećenje, ali ni životnu dob kao faktor ne treba zanemariti.

Obilježje ove pojave jeste povlačenje gingive bez prisustva znakova upale i ekspozicija vrata zuba, koja sa sobom nosi subjektivni osjećaj nelagode u smislu pojačane osjetljivosti zuba na termičke i mehaničke nadražaje. Osim ovih simptoma, gingivalna recesija i eksponiran korijen zuba za posljedicu imaju akumulaciju štetnih bakterijskih produkata, čime se povećava rizik od razgradnje cementa korijena zuba i nastanka karijesa vrata zuba, kao i postepene upale desni.

Tehnika četkanja

Recesiju gingive pacijent najčešće uoči kao estetski problem, naročito u frontalnim partijama zubnog niza, što najčešće i bude povod javljanja stomatologu.

Interesantan podatak je da je za ovu pojavu okidač najčešće naizgled bezazlena stvar. Izbor neadekvatne četkice za pranje zuba, kao i nepravilna i preagresivna tehnika četkanja (horizontalno četkanje i jak pritisak na desni) uzrokuju traumu mekog tkiva na koju desni reagiraju povlačenjem. Osim ovih mehaničkih faktora, uzrok mogu biti i ortodontska pomjeranja zuba (fiksna ortodoncija), nepravilan kontakt gornjih i donjih zuba, tjeskoba u vilici i slično.

Izbor četkice

Problem povlačenja desni može se djelimično riješiti nehirurškim procedurama koje se primjenjuju u cilju sprečavanja daljnjeg napredovanja povlačenja desni. Najbolja prevencija je primjerena higijena usne šupljine, što podrazumijeva pravilnu tehniku pranja zuba i primjenu odgovarajuće četkice, o čemu se treba konsultirati sa stomatologom.

Hirurška procedura

Kod složenijih slučajeva, gdje je uzrok recesije djelovanje više faktora istovremeno, vrlo su efikasne hirurške procedure prekrivanja ogoljenog dijela vrata zuba. Određenim hirurškim postupcima moguće je otkloniti nastale estetske nedostatke, riješiti problem eksponiranog korijena zuba, prevenirati nastanak karijesa cementa korijena, što je najznačajnije, omogućiti uvjete za efikasniju kontrolu zubnog plaka.

Uzrok i posljedice

Povlačenje desni važno je prepoznati kao stanje koje nije prirodno, koje ima uzrok nastanka, pa tako i posljedice. Zbog toga ga je važno dijagnosticirati i na vrijeme liječiti.

Back to top button