Schwarz-Schilling: Dodik je nacionalista, Inzko treba odmah djelovati

Bivši visoki predstavnik u BiH i iskusni njemački političar Christian Schwarz-Schilling tvrdi da bi visoki predstavnik u našoj državi mogao odmah djelovati i koristiti Bonske ovlasti protiv političara poput Milorada Dodika.

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING – DW.COM

U intervjuu za “Radiosarajevo.ba“, Schwarz-Schilling ističe da je iluzija koju je stvorila EU uz pomoć SAD-a da je za tako nešto potrebna podrška međunarodne zajednice.

“Aktuelni visoki predstavnik (Valentin Inzko op.a.) ima sve nadležnosti koje mu je dao Dejtonski sporazum. One se moraju samo koristiti”, rekao je ovaj njemački političar.

Radiosarajevo.ba: Ali za tako nešto, ipak, nedostaje podrška međunarodne zajednice. Nije li tako?

“To je zaista pogrešno razmišljanje. Niko nema pravo da to odobrava. Vijeće za implementaciju mira (PIC) ima samo pravo da imenuje visokog opredstavnika ili da ga smijenjuje. Nemaju se šta miješati kada je riječ o Bonskim ovlastima. Nažalost to je još u vrijeme Carla Bildta kao visokog predstavnika postalo ustaljeno. Oni koji su to najviše željeli jesu Amerikanci. Žao mi je, ali to je tako. Zato sam se s njima i sukobio. Ostajem pri tome da visoki predstavnik pravno i politčki može djelovati”.

Radiosarajevo.ba: Piše se o tome da bi Njemačka mogla izreći sankcije Dodiku. Vaš komentar?

“Ne znam da li će Njemačka u ovom momentu izreći neke sankcije prema Dodiku. Ne vjerujem. Mi smo prema Dodiku, zapravo cijela je međunarodna zajednica, veoma skeptični jer je isuviše često lagao, jer je isuviše često govorio pogrešne stvari i sada dijelom pokušava na jednoj strani ne priznati da je protiv Europe, nego samo protiv NATO-a. Ali u stvarnosti je on protiv svega onogo što Europa želi kako bi BiH odobrila da bude članica EU. Dakle u tom pogledu se ništa nije promijenilo”.

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate Dodikovu nacionalističku retoriku?

„Ne radi se o tome da on ima nacionalističku retoriku. On je nacionalista! On je neko kome je krajnji cilj sepracija RS-a. Iluzija je međunarodne zajednice, koja stalno govori o tome da je to retorika. Još nisu shvatili da je situacija ozbiljna”.

Radiosarajevo.ba: Čudi li vas ta tolerancija EU?

“Čak ne bi ni rekao da je to tolerancija već pogrešna procjena.

Radiosarajevo.ba: Ali ta pogrešna procjena traje, imamo 2018. godinu…

“Tačno. To traje dvadeset godina. To je bilo i u moje vrijeme. A ja sam stvari pravilno procjenjivao kada sam bio visoki predstavnik i zato međunarodna zajednica nije znala šta će sa mnom na ovoj funkciji. Bio sam im neugodan”.

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na porast ruskog utjecaja u BiH?

“To je stara priča, ali Rusi su u međuvremenu dosta toga pojačali. Imaju dosta više utjecaja nego ranije, jer se zapad, nažalost bavi iluzijama i nekom retorikom, a ne realnošću.

Radiosarajevo.ba: Kada će BiH dobiti kandidatski status?

“Ne mogu o tome puno reći. EU mora dati svoju stav o tome, da li želi da BiH napreduje. U maju bi se trebao sastati sa predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom s kojim ću o tome pričati”.

Radiosarajevo.ba / Haber

Back to top button