Offerman: Pomogao sam izgradnju žičare, jer obožavam ovaj grad

Edmund Offerman koji je donirao 7,5 milona maraka za Trebevićku žičaru, kazao je za Faktor prije svečanog otvaranja, da je htio da nešto pokloni Sarajevu i odlučio se da to bude donacija za žičaru.

– Porodica moje supruge živjela je ovdje, a ja sam se prije početka rata vozio žičarom. Poslije rata sam se uvjerio da žičare više nema, da je u potpunosti uništena i odlučio sam se za doniranje. Imao sam poznanike u Švicarskoj koji su radili na izradi žičara i oni su mi pomogli da se odlučim za moju donaciju. Obožavam planine, obožavam ovaj grad i znam da je žičara njegov simbol od 1959. godine i drago mi je da će se danas ponovo pokrenuti – rekao je Offerman.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i glavni donator Trebevićke žičare Edmund Offerman danas su na dolaznoj stanici otkrili spomen-ploču Rami Biberu.

Čuvar žičare Ramo Biber, prva žrtva agresije na Sarajevo, ubijen je 2. marta 1992. godine. Nedugo nakon toga i žičara je uništena, uključujući stanice i gondole.

– Bio je čuvar našeg simbola, a mi ćemo čuvati njegovo ime – piše na spomen-ploči.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i čanovi porodice Biber.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva ranije je donijelo odluku da dolazna stanica Trebevićke žičare nosi ime Rame Bibera.

Gradonačelnik Abdulah Skaka prije zvaničnog puštanja u funkciju, testirao je Trebevićku žičaru, što je zabilježio i naš fotoreporter.

Izvor: Faktor

Back to top button