Učenici u RS-u će od naredne godine učiti o “historiji Republike Srpske”

Osnovci i srednjoškolci od naredne školske godine prvi put će izučavati lekcije o nastanku manjeg bh. entiteta RS, potvrđeno je ATV-u u Ministarstvu prosvjete.

Dane Milošević

Već od septembra u osnovne škole stiže novi udžbenik historije za deveti, a od naredne školske godine i novi udžbenik za 3. i 4. razred gimnazije sa lekcijama o posljednjem ratu.

– Mi želimo da svoju istinu ili naše viđenje proteklog rata prenesemo na učenike u Republici Srpskoj, jer u ovoj državi postoje minimalno četiri istine – rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS-a.

Nedavno je usvojen novi nastavni program iz historije kojim su uvedene lekcije o nastanku Republike Srpske. U planu je uvođenje posebne nastavne teme, objedinjene u četiri lekcije.

– Raspad bivše Jugoslavije i stvaranje Republike Srpske od ‘91 do ‘95. godine

– Građanski rat u BiH od ‘92 do ‘95 godine

– Najznačajniji događaji u stvaranju Republike Srpske

– Dejtonski sporazum

– Razvoj Republike Srpske u periodu poslije Dejtonskog sporazuma

Lekcije o historiji RS-a idu u udžbenike bez obzira na memorandum potpisan u saradnji sa OEBS-om, kojim je dogovoreno da taj dio historije prosvjeta ne obrađuje.

– Međutim, analizirajući šta se to radi u Federaciji i u kantonima, mi smo utvrdili da su oni bez obzira na taj memorandum nastavili izučavati period devedeseta, devedeset prva na ovamo – čak na jedan pogrdan način prema Republici Srpskoj. Zaključili sni da je besmisleno poštovati bilo kakve memorandume sa međunarodnom zajednicom ukoliko to ne poštuju svi – naveo je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS-a.

Sa Vladom Srbije dogovoreno je da historiju Republike Srpske dogodine izučavaju i učenici iz Srbije. U isto vrijeme, učenici u RS-u će učiti o NATO napadu nad Srbijom 1999. godine.

Izvor: ATV

Back to top button