Umrla u najgorim mukama: Greškom joj ubrizgali formalin i živu je balzamirali

Ruskinja Ekaterina Fedjaeva (27) umrla je u agoniji nakon što je greškom ljekara živa balzamirana.

Nju su ljekari greškom priključili na infuziju formalinom (rastvor formaldehida), koji se ubrizgava u tijela umrlih osoba kako bi se usporilo raspadanje tijela.

Kako je pojasnila majka nesretne djevojke, Ekaterina je primljena u bolnicu u rodnom gradu Uljanovsku radi rutinske hirurške intervencije, ali je zbog greške ljekara dva dana imala nepodnošljive bolove i grčeve, prije nego što je pala u komu. Priključili su je na aparate za održavanje života i srce je više puta prestajalo raditi. Kada su je avionom prevezli u bolnicu u Moskvi, probudila se iz kome, ali je ipak umrla od posljedica otkazivanja organa.

Majka Galina Barišnjikova prisjetila se Ekatarininih posljednjih sati.

– Noge su joj se mrdale, imala je konvulzije, cijelo tijelo joj se treslo. Ekatarinu sam obukla, pokrila sam je dekom, ali je i dalje sva drhtala – kaže ona.

Neprekidno su je mučili bolovi u stomaku i povraćala je.

– Ljudi koji su je operirali znali su da su joj ubrizgali nešto pogrešno. Trebalo je da preduzmu hitne mjere, ali nisu uradili ništa – kaže očajna Galina.

Ekaterinu su potom prevezli na odjeljenje intenzivne njege. Galina je potražila ljekare i zatekla ih kako raspravljaju o tome kako da joj kažu da su napravili strašnu grešku”. Kazali su joj da je u pitanju medicinska greška, da joj je kćerka u komi, a da joj srce, pluća i jetra ne funkcioniraju. Nakon toga su pacijentkinju premjestili u regionalnu kliniku i tek tada su roditelji saznalii istinu.

– Umjesto fiziološkog rastvora, ubrizgali su joj formalin – kaže njena mama.

Na klinici su upotrijebili 52 lijeka pokušavajući da joj spasu život, da bi je potom prevezli u Moskvu, gdje je umrla.

U toku je krivična istraga o slučaju.

Autor: Agencije
Back to top button