VELIKI POVRATAK Kako je Pokret nesvrstanih spasio srpski IMT

IMT ili dulje Industrija mašina i traktora nakon najtežih godina u svojoj povijesti dobiva drugu šansu, i to zahvaljujući jakim vezama iz vremena Pokreta nesvrstanih.
Nekadašnji div čiji su traktori itekako popularni na prostorima bivše države, pa tako i na hrvatskim poljima, 2015. godine je otišao u stečaj sa zadnjih 250 radnika, a od tada proživljava agoniju. Dugovi su se nagomilali na čak 186 milijuna eura, pa je jedini izlaz viđen u prodaji tvrtke zainteresiranom investitoru. U prodaji javnim nadmetanjem pronađen je novi kupac. Indijski Tafe je bio jedini koji se javio, pa je kompaniju iz Novog Beograda kupio po početnoj cijeni od 66 milijuna dinara, odnosno svega 557.000 eura.
Najvažniju imovinu IMT-a čine građevinski objekti u Jarkovcu, oprema, kao i pravo na pečat koji vrijedi do 12. rujna 2027. godine. Tafe, treći najveći proizvođač poljoprivredne opreme u svijetu ima jasan plan, a to je pokrenuti proizvodnju, i to za najviše godinu dana.
Novi traktor je predviđen za tržište regije i sjevera Afrike, a planirana je naklada od 5000 primjeraka godišnje. A to znači i nova zapošljavanja, i to barem 800 radnika.

IMT se nalazi na atraktivnom zemljištu, no ono nije uključeno u prodaju. Hoće li doista novi vlasnik pokrenuti proizvodnju, pitaju se mnogi, ili je sve samo dio toliko puta na ovom području viđenog scenarija? Sudeći po dosadašnjim informacijama, postoje razlozi za optimizam. Naime, Tafe je već surađivao s IMT-om, a sve zahvaljujući Kamalu Ahuji, sinu čelnika europskog ogranka Tafea i beogradske pravnice, čovjeka koji je odrastao u Beogradu gdje i danas živi.
“Majka mi je Srpkinja, a otac Indijac. Ovdje sam rođen. Išao sam u Osnovnu školu 22. oktobar. S 10 godina sam otišao u Indiju, a kasnije u Austriju. Otac je bio direktor u Tafeu i šezdesetih godina, kada je i počela suradnja između ove indijske kompanije i IMT-a. Trajala je do početka embarga i sigurno je ostvarena razmjena od 250 milijuna dolara”, otkrio je Ahuja za Večernje novosti. Srpski Bliz piše kako mu je majka Nadežda Parmaković, a njegova oca upoznala je 1960-ih u Beogradu kada je došao u vrijeme Pokreta nesvrstanih kao predstavnik Tafea izlagati traktore na sajmu. Ved Ahuja ima 86 godina i danas radi kao direktor tvrtke za europsko tržište, a živi na Dedinju.

Podsjetimo, IMT je osnovan 1947.godine kao Metalski zavod “Aleksandar Ranković”, a 1954. godine preuzima današnje ime. Ubrzo nakon toga otkupljuju se licence za Ferguson i kreće procvat proizvodnje. Proizvodni kapaciteti su u nekoliko navrata proširivani i modernizirani, a 1976. godine je otvorena potpuno nova tvornica. Godine 1988. bila je rekordna sa 45.000 proizvedenih traktora, a IMT je tada zapošljavao gotovo 10 tisuća radnika.
Sve rečeno je daleko od predratnih brojeva, ali je prvi konkretan signal da bi se proizvodnja mogla pokrenuti, a time i dogoditi nešto pozitivno. Podsjetimo, od preko 100 tisuća traktora u Hrvatskoj gotovo pola su crveni IMT-ovci, a svima njima rezervni dijelovi itekako trebaju.
 index.hr
Back to top button