Vučićev dolazak u Mostar podrška Dodiku i Čoviću u demontiranju BiH

Današnji dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Mostar bh.redatelj i istaknuti intelektualac Dino Mustafić, vidi kao podršku Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.
On smatra da su spoljna i unutrašnja politika u Srbiji i Hrvatskoj duboko povezane i da bez ključnih poteza naših susjeda u spoljnoj politici nema mira na Balkanu.

– A to je da se Beograd jasno, nedvosmisleno distancira od Dodikovog nacionalizma koji čeka neko “povoljnije” geostrateško vrijeme kada će moći realizirati svoje snove o otcjepljenju RS-a. Kako se meni čini, predsjednik Vučić nema stvarne želje, a možda ni hrabrosti da povuče poteze koji odlikuju prave državnike. On je politički demagog i licemjerna kukavica, navodi Mustafić.

Dodaje da njemu ne diriguje njegova partija ili biračko tijelo ovakvo kakvo je, već da je on taj koji nameće rješenja.

– Suštinsko je pitanje, stoga, koliko se sadašnji Vučić stvarno razlikuje od onog iz devedesetih. Čini mi se ni malo, jer su na vlasti u Srbiji više-manje ljudi iz Miloševićevog perioda. Tako da i njegov dolazak jeste podrška postojećem “deal-u” između Dodika i Čovića da destabiliziraju, demontiraju BiH svojim razarajučim separatističko-segregacijskim nacionalizmima što je još želja iz ‘90-ih oficijelnog Zagreba i Beograda, kaže Mustafić.

(Vijesti.ba)

Back to top button