Bivši borci izlaze na petlju Šićki Brod i najavljuju radikalnije poteze

Iako bez zvanične najave, grupe demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a za danas u 11:55 sati na nekoliko lokacija u Federaciji BiH planiraju održavanje protesta, dok se već jutros iz određenih boračkih udruženja ograđuju od mogućih blokada i demonstracija.
Razlozi okupljanja nezadovoljnih boraca identični su kao prošli put, kada su prije mjesec dana izašli na nekoliko ključnih putnih pravaca i izvršili kompletnu blokadu saobraćaja.

U Ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona ranije su za Klix.ba kazali da imaju informacije o mogućim protestima te da pažljivo prate situaciju na terenu.

Na petlji Šićki Brod tačno u podne

Grupa demobilisanih boraca s područja Tuzlanskog kantona danas će se tačno u podne okupiti na petlji Šićki Brod te iskazati svoje nezadovoljstvo, kako kažu, zbog aljkavog odnosa vlasti prema ovoj kategoriji, potvrđeno je za Klix.ba.

Oni će na Šićki Brod doći nešto prije 12 sati, a tačno u podne najavljuju ponovnu blokadu glavnog saobraćajnog čvora u TK, kao što su uradili i krajem mjeseca februara.

“Ignorantski odnos nadležnih mi više ne želimo trpjeti. Prošli protesti im nisu bili upozorenje, a sada smo spremni i na radikalnije poteze”, kazao je za Klix.ba demobilisani borac Fadil Duran.

Iz ZDK poručuju da su protesti “mimo institucija”

Iz Saveza demobilisanih boraca Zeničko-dobojskog kantona za Klix.ba su kazali da oni ne stoje iza današnjih protesta.

“Neću reći da su ovo politički protesti ili protesti pojedinca, ali oni su mimo institucija i mi ne stojimo iza njih”, izjavio je predsjednik Saveza demobilisanih boraca ZDK Fuad Memić.

Jednosatni protest blizu GP Bijača

Iako se spekulisalo o mogućim demonstracijama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, čini se da će sve ostati na jednosatnom protestu grupice demobilisanih boraca koji su stacionirani na području Ljubuškog, odnosno GP Bijača.

Vlado Marušić, jedan od bivših lidera Udruženja “Zaboravljeni branitelji”, za Klix.ba je kazao kako Udruženje razvojačenih branitelja HVO-a, koje trenutno vodi, neće učestvovati u današnjim protestima.

“To nema efekta, mi smo fokusirani na parlamentarne sjednice 17. i 18. gdje bi se naše rezolucije trebale naći. Ako to ne bude urađeno, mi ćemo se poslije odrediti o nastavku naše borbe. Do tada nećemo biti dio ovakvih akcija i usmjerit ćemo se na djelovanje kroz institucije sistema”, kazao je Marušić.

Marušić je naglasio da je njegovo udruženje na nedavnom sastanku u Vitezu, na kojem su bili prisutni, kako kaže, i većina predstavnika boračkih udruženja Armije BiH, donijelo odluku da ne učestvuju u današnjim aktivnostima.

S druge strane, Drago Grbavac, predsjednik Udruženja “Zaboravljeni branitelji”, za naš portal je potvrdio da će njegovi članovi imati aktivnosti danas, ali nije želio precizirati šta i gdje. Poznato je da su oni usmjereni najčešće na blokade prilaza autoputu, graničnom prijelazu Bijača i centru Ljubuškog. Do sada su s policijom obično igrali “rat živaca” blokirajući saobraćajnicu do dolaska specijalne policije te povlačenjem nakon toga.

Treba istaći da je na području HNK pojačano prisustvo policijskih službenika na ulicama zbog dolaska stranih delegacija povodom održavanja Sajma privrede u Mostaru od 10. do 14. aprila.

Podsjetimo, registar boraca, minimalna naknada na osnovu registra i ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija te sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH – zahtjevi su od kojih demobilisani borci ne odustaju.

Klix

Back to top button