Ministar Ramić:Ulaganja u Goražde,počeli radovi na izgradnji stambene zgrade sa 20 stanova za socijalno ugrožene i raseljene porodice

U Goraždu su danas počeli radovi na izgradnji stambene zgrade sa 20 stanova za socijalno ugrožene i raseljene porodice, a objekat će biti izgrađen u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a implementatori su bh. institucije.
Današnjem činu otvaranja u Goraždu prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, premijer BPK Emir Oković sa saradnicima i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je implementator projekta, dok je od strane lokalnih vlasti osigurana parcela i potrebna dokumentacija za izgradnju i komunalni priključci.
„Regionalni stambeni program je jedna od aktivnosti na koju imamo razloga biti ponosni. Projekat finansira grupa donatora, na čelu sa Evropskom unijom i našim drugim prijateljskim zemljama. Skupština donatora osigurala je dosad oko 95 miliona KM za BiH, a uz naše sudjelovanje dosad osigurani iznos je oko 110 miliona. To je impresivna finansijska slika, a još značajnim projekat čine vrijednosti solidarnosti i humanostima na kojima je utemeljen. Broj od oko 1.000 porodica kojima smo u okviru ovog programa osigurali krov nad glavom i toplinu novog doma govori dovoljno. Činjenica da uspješno realiziramo preuzete obaveze govori dovoljno o ozbiljnosti našeg pristupa. Efikasna saradnja svih institucija pokazuje da zajedničkim snagama možemo uraditi dobre stvari“, kazao je ministar Ramić.
Ramić je dodao da će nova donatorska sredstva, prvenstveno od strane EU, dovesti do potvrde i šestog okvirnog projekta (BiH6) te sa dodatnih 32 miliona KM omogućiti da se broj stambeno zbrinutih porodica poveća na oko 1300.

„Kroz Sporazum o saradnji utvrđene su obaveze koje je u ovom projektu preuzeo Grad Goražde, te smo ih u rokovima i standardima realizirali. Osigurali smo građevinsku parcelu, urbanističku i građevinsku dozvolu, kao i potrebne priključke na komunalnu infrastrukturu – električna energija, vodosnadbijevanje, kanalizacija, grijanje i telefonski priključak. U ime gradske uprave i građana Goražda, upućujem izraze zahvalnosti za ovaj doprinos našoj zajednici“, kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.
Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5.400 porodica u Bosni i Hercegovini odnosno oko 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion eura, a učešće naše zemlje iznosi oko 15 miliona eura. Glavni donator programa je Evropska unija, a značajno finansijsko učešće ostvarili su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Krovna institucija u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, koja koordinira aktivnostima Regionalnog stambenog programa jeste Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementatori projekta su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, te Odjel za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

(Infosvijet.net)

Back to top button