Nerazjašnjena ubistva, “zolje” i prijetnje ušutkali policiju

Nakon smrti Davida Dragičevića, prijetnji koje je dobio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, “zolje” koja je u Banjoj Luci ispaljena na zgradu “Euroherca” i krvavih obračuna koji su se na Sokocu desili u manje od jednog dana, svima je jasno da je sigurnosna situacija u Republici Srpskoj narušena.

Vlast ignorira

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, i Darko Ćulum, direktor Policije RS, rekli su u nekoliko navrata da je sve pod kontrolom i da policija neće dozvoliti da građani RS budu ugroženi, ali stanje na terenu govori drugačije.

Zbog toga je Klub odbornika Skupštine grada Banje Luke tražio sazivanje vanredne sjednice gradskog parlamenta o stanju sigurnosti u gradu na Vrbasu. U ovom klubu ističu da je sigurnost već poljuljana, da se građani ne osjećaju sigurno te da to neće tek tako nestati ako se ovo stanje bude ignoriralo.

Milanko Mihajilica, predsjednik Odbora za sigurnost Narodne skupštine RS, kaže za “Avaz” da je više nego jasno da je sigurnost u RS narušena te dodaje da vlast o tome ne želi da razgovara u parlamentu.

– Nekoliko puta smo tražili od nadležnih ustanova da o ovom problemu razgovaramo u Narodnoj skupštini RS, ali je vlast to odbila. Čini mi se da se plaše razgovora o toj temi. Parlament je jedino mjesto gdje o tome možemo da diskutiramo, ali plašim se da će naši naredni zahtjevi za tim razgovorom opet biti ignorirani – istaknuo je Mihajilica.

Bombaški napadi

Davor Šešić, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS, podsjeća i na nedavni bombaški napad u blizini Rebrovačkog mosta, na bombaški napad na Stevana Medića u Kneževu i na povređivanje bombom maloljetnika u Čelincu.

– Dodatno je zabrinjavajuća reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koje je, nakon što je na zgradu “Agrama” ispaljena “zolja”, ispratilo ovaj slučaj kao da se svakog drugog dana dešava da neko baci bombu, a to je poražavajuće – rekao je Šešić.

Misteriozne nesreće

I u Partiji demokratskog progresa (PDP) smatraju da je sigurnost odavno narušena. Lider ove stranke Branislav Borenović kaže da ambijent u RS kreiraju nerazjašnjena ubistva, ispaljene “zolje”, misteriozne saobraćajne nesreće, policajci kojima se sudi za razbojništvo, sumnje da su policijski inspektori umiješani u narkobiznis.

Back to top button