U trudnoći ne trebate jesti za dvoje

U trudnoći se preporučuje jedino pravilna i balansirana prehrana • Zdrava prehrana smanjuje rizik od debljanja, preeklampsije i prijevremenog poroda, ističu znanstvenici

ZNANSTVENA istraživanja odavno su pokazala kako je zdrava prehrana najbitnija tijekom trudnoće. Međutim, nova istraživanja kažu kako se većina žena ovog pravila ne pridržava te da često u trudnoći jedu za dvoje. To je svakako velika greška, a u trudnoći se preporučuje jedino pravilna i balansirana prehrana.

Zdrava prehrana smanjuje rizik od debljanja, preeklampsije i prijevremenog poroda, ističu znanstvenici.

“Za razliku od mnogih drugih faktora rizika od prijevremenog poroda, dijeta je nešto na što možemo utjecati”, rekla je autorica istraživanja Lisa Bodnar sa Sveučilišta u Pittsburghu.

Također, mišljenja je da bi se trebala posvetiti pažnja edukaciji trudnica o tome koliko je zdrava prehrana važna za njihovu bebu.

U istraživanju je sudjelovalo više od 7500 trudnica koje su bilježile što jedu tijekom trudnoće. Njihove dijete su ocijenjene korištenjem Indeksa zdrave prehrane – 2010, koji mjeri 12 ključnih aspekata kvalitete prehrane.

Rezultati su pokazali da što su žene obrazovanije, to su njihove navike u prehrani zdravije. Također, došli su i do rezultata da i socio-ekonomski faktori utječu na zdraviju prehranu trudnica, tj. da žene koje su u boljem ekonomskom položaju više vode računa o svojoj prehrani.
Index.hr

Back to top button