U VLADIČINOM HANU PRONAŠLI DESETAK ZMIJA U BUNARU: Bile su u hibernaciji, sada su izašle da se hrane i pare!

Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana jedinstveno u Srbiji, za vreme uskršnjih praznika intervenisalo je dva puta.

 

Prema rečima Vladice Stankovića, predsednika Udruženja u selu Bigla u opštini Vladičin Han intervenisalo se na Veliki petak kada se u bunaru iz koga se vodom za piće snabdeva porodica Dragana Miljkovića pojavilo desetak zmija.

 

Miljković se obratio Udruženju koje je intervenisalo po pozivu . Radi se o neotrovnim zmijama eskulapovim i stepskim smukovima.

FOTO: TATIJANA STAMENKOVIĆ

“Uspeli smo da izvučemo samo dve zmije, jer oko bunara ima dosta kamenja pa se one vraćaju i povlače. Uhvaćene zmije su vraćene u prirodno stanište”, objašnjava Stanković.

 

On kaže da je drugog dana Uskrsa u selu Panevlje na području Grada Vranja kod porodice Dragana Veličkovića izvučeno desetak neotrovnih zmija iz bunara.

 

U pitanju je smuk, građani su slučaj prijavili Komunalnoj policiji Grada Vranja. Ivica Tašković, načelnik Komunalne policije napominje da su odmah obavestili Udruženje “Poskok” i da je u bunaru tog domaćinstva primećeno dvadesetak zmija.

 

“Po nekoj našoj proceni toliki je broj, jer smo sonda-kamerama pokušavali da vidimo da li ih ima još. Reagovaćemo ponovo ukoliko to bude potrebno I to koordinirano sa Udruženjem “Poskok” ”, kaže Tašković navodeći da se zmije povlače kad osete vibracije.

 

Predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ Vladica Stanković objašnjava da su zmije bile u u hibernaciji u bunarima, a da sa toplim vremenom počinju da izlaze da se hrane i pare. Stanković apeluje da zmije ne bi trebalo ubijati, jer imaju veliki značaj u lancu ishrane u prirodi.

FOTO: TATIJANA STAMENKOVIĆ

On ističe da nema razloga za paniku, da je ukoliko se zmije primate najvažnije obavestiti Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“, jer kako kaže zmija nikad ne napada ako je ne ugrozite.

 

Stanković se bavi zmijama i ostalim gmizavcima preko 16 godina. Osnovao je Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana. To je jedino društvo sa sertifikatom Zavoda za zaštitu životne sredine.Samo u prošloj godini Udruženje je intervenisalo stotinak puta.

 

“Najčešće su to bile neotrovne zmije, ali imali smo i slučaj hvatanja Poskoka, otrovnice gde je zmija ušla u urbanu sredinu. Sve su vraćene u prirodno stanište. Radi se o urbanim sredinama, naseljenim mestima i hvatanju zmija u kući ispred kuće, to su sve intervencije koje su odrađene. Osnovno je da znamo koliko vrsta zmija ima u našoj prirodi. U Srbiji imamo 10 vrsta zmija, sedam neotrovnih i tri otrovne zmije. Belouška, Ribarica, Smukulja, Eskulapov smuk, Stepski smuk, Prugasti smuk i Šilac. Prugasti smuk i Šilac dve jedinstvene vrste, nema ih nigde u Srbiji osim u Pčinjskom kraju. Što se otrovnica tiče imamo kao najveću otrovnicu u Evropi i Srbiji, Poskok, zatim Šarku i Planinski šargan. Zmije su korisne zato što se hrane glodarima koji su prenosioci raznih bolesti, u farmaceutskoj industriji se koriste u proizvodnji lekova .”, objašnjava Stanković i dodaje da bi svaki čovek trebalo da zna da sam sebi pruži prvu pomoć ukoliko dođe do ujeda otrovnice istiskivanjem mesta ujeda.

FOTO: TATIJANA STAMENKOVIĆ

Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine„Poskok“ iz Vladičinog Hana aktivno je i u edukativnim aktivnostima. Edukacije Udruženje organizuje u školama širom Srbije.

 

Stanković kaže da je važno objasniti deci koliki je značaj gmizavaca u prirodi, da su zmije zaštićena vrsta i u Srbiji i da nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare, koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrane.

 

T.Stamenković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

ALARMANTNO: Srbija leglo zmija!

 

Autor: Foto: Tatjana Stamenković
Back to top button