NOVA AKVIZICIJA PODUZETNOG TUZLAKA: “Bingo” Senada Džambića preuzima “Tuzlansku pivaru”!

Najveći maloprodajni lanac u BiH, tuzlanski Bingo u vlasništvu Senada Džambića, i formalno je započeo preuzimanje “Tuzlanske pivare” o čemu se u poslovnim krugovima BiH spekulira već dulje vremena.

Prema informacijama koje je objavio portal Indikator ba, Bingo je Konkurencijskom vijeću BiH podnio prijavu koncentracije s firmom RK Invest koja je većinski vlasnik Tuzlanske pivare od sredine prošle godine.

Tuzlanski trgovac Bingo još je prije dvije godine postao vlasnik kompanije Tuzlanski kiseljak, koja je bila u vlasništvu Pivare Tuzla, kada su se i pojavile prve informacije kako Bingo ima ambiciju preuzeti cijelu Tuzlansku pivaru koja posljednjih godina bilježi više nego solidne poslovne rezultate.

Tuzlanska pivara ima 238 dioničara, a prema podacima Sarajevske berze, pored RK Investa, među najvećima su Sarajevska pivara sa 18.8752 posto i Lider press d.o.o. u iznosu od 9.4793 posto.

Sarajevski RK Invest je većinski vlasnik Pivare Tuzla postao u julu prošle godine, nakon što je paket od 51 posto dionica kupio od investitora koji se krio iza skrbničkog računa Sberbank BH.

U razvoj i unapređenje tuzlanske kompanije uloženo je skoro 15 miliona maraka, a samo u prošloj godini utrošeno je više od 500.000 KM za proširenje i rekonstrukcije dijela proizvodnog objekta te 2.500.000 KM za nabavku sistema za CO2 i pakovanje proizvoda u PET liniji.

Tuzlanska pivara otvorila je i dvije nove poslovnice u Bihaću i Sarajevu čime je sada svoj proizvodni program plasirala na područje cijele BiH.

Pivara Tuzla zapošljava blizu 220 radnika, koji će uskoro raditi pod krovom kompanije Bingo koja je sa 7.000 zaposlenih radnika vodeći privatni poslodavac u državi.

(S.B.)