Pogledajte isječak iz nikad objavljenog intervjua sa velikanom Mešom Selimovićem

Godinama skriveni intervju koji je novinar Dobroslav Silobrčić 1975. uradio sa našim velikim piscem Mešom Selimovićem, HRT je napokon izvadila iz svoje arhive, a ekskluzivno, četiri minute snimka, publika je imala priliku pogledati na kraju emitovanja emisije “Nedjeljom u dva” koju uređuje i vodi Aleksandar Stanković.

– Više cijenim pisanu riječ uopšte, nego svoju- riječi su kojima započinje isječak iz intervjua s Mešom Selimovićem.

A potom kaže: “Bojim se tog svog posla. To je suviše javni posao, kao jedna vrsta duhovnog striptiza. Čovjek se obnažuje i uvijek je nadomak tuđe zlovolje, pakosti, želje za neuspjehom, tako da smo mi vrlo često krivi što radimo, što pišemo”.

Naglasio je i da je životno sazrio sa njegovo djelo “Derviš”…

– Oslobodio sam se straha jer čovjek osjeća strah pišući, zatvara se u sebe, ima hiljadu oklopa, nekakvih cenzura vlastitih koje ne može da prevaziđe i onda je sve suviše stegnuto i racionalno, a dok je racionalno, prilično je slabo. Tek kad čovjek dopusti da ono što je u njemu skriveno, instinkti koje je potisnuo nekad u životu, kad to izađe, kad dopustimo taj proces izbijanja na vidjelo zabranjenih osjećanja, potisnutih osjećanja, onda može da dođe do izražaja pravi smisao i širina talenta jednog pisca- rekao je u intervjuu Selimović, a u njemu još govori o svom odnosu s Ivom Andrićem te njihovim različitim pogledima na ulogu i angažiranost pisca u društvu.

Snimak intervjua možete pogledati od 51:44 minute.

Izvor: HRT

Back to top button