Dobili samo 8 mjeseci zatvora: Stotine hiljada maraka za liječenje djevojčice Nore potrošili na račune i poklone

Nora Šitum je bila petogodišnja djevojčica iz Hrvatske kada je oboljela od kutne limfoblastične leukemije. Dobila je preporuku liječenja u SAD-a, ali njeni roditelji nisu imali dovoljno novca.

Tada se dogodilo čudo – građani ove zemlje su u samo sedmici dana skupili skoro milion dolara. Nažalost, Nori nije bilo spasa – dva mjeseca kasnije je umrla. Tada je počeo pakao za roditelje ove djevojčice.

Pola godine nakon smrti, Norini roditelji su dobili ideju da osnuju Zakladu Nora Šitum, koja bi pružala dom roditeljima i bolesnoj djeci koji nisu iz Zagreba, a tu se liječe. U to su željeli uložiti sav prikupljeni novac. Ali, nisu mogli ni saznati šta se desilo sa tim novcem.

Udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Hrabro dijete je skupljala novac za liječenje. Ipak, nakon smrti, nisu odgovarali na upite o preostalom novcu niti kako će biti iskorišten. Jednom prilikom su rekli kako je ostalo dva, zatim tri pa četiri miliona kuna (milion KM). Ni danas se ne zna tačan iznos.

Problem je bio sljedeći: zakon nije jasno definisan te se nije mogao znati kome novac pripada u slučaju kada umre osoba za čije liječenje je namijenjeno. Došlo je i do suđenja, ali presuda je bila neobična – novac pripada Udrugi. Norini roditelji nisu odustali. Kasnijom istragom, ustanovljeno je da je upravo taj novac desetine puta podignut sa bankomata: sa njim su plaćeni mobiteli, pokloni u galeriji, računi.. a akcija se vodila čak i pola godine nakon Norine smrti, što je bilo apsurdno.

Ipak, sud je zanimalo tada samo kome pripada novac, a roditelji djevojčice su čak morali platiti iznos od 400.000 kuna sudskih troškova.

Nekadašnja glasnogovornica ove organizacije Đurđa Siladi danas je osuđena na osam mjeseci zbog nenamjenskog trošenja novca za Noru. Ovo joj nije prvi put – već ranije je bila osuđena na uvjetnu kaznu zbog utaje i pronevjere novca. Nije otišla u zatvor, ali sada će morati. I njen muž je proglašen krivim te je dobio kaznu od osam mjesec, ali neće odslužiti je u zatvoru – osim ako ne ponovi slično djelo.

On je vlasnik i Radija Psunj dok je njegova žena urednica na tom radiju. Radili su na sljedeći način: na primjer, Kanađanin Leo Marasović je želio poslati oko 5000 kanadskih dolara, ali mu je rečeno da to uplati na račun ovog radija – te je iskorišteno i za poslovanje te kompanije.

Kazna nije ni blizu zaslužene – u tome je saglasna sva hrvatska javnost. Ipak, kako piše Index.hr, ovo je prvi put u Hrvatskoj da je neko osuđen zbog krađe novca za Noru Šitum.

“Evo jos jednog dokaza uspješne suradnje sudova u Slavonskom Brodu i organiziranog kriminala.Nakon što je sudac skoro pet godina držao predmet u ladici i odbijao požurnice DORH- a, donio je presudu od osam mjeseci i jos jednu na uvjet 2 g.zatvora za poznate kriminalce iz NG bračni par Đurđa i Željko Siladi.Koliko se procesa trenutno protiv njih vodi to sam bog zna, a ono sto bi trebala znati javnost je to da je ovo već drugi put da kradu humanitarnu pomoć.Iako osuđivana do sada na bezbrojne presude sa rokom kušnje i iako je nedjelo počinila dok je bila pod uvjetom, nevjerovatni sud u SB ju je osudio na samo osam mjeseci. Čestitke časnom sucu”, napisao je otac Nore na svom Facebook profilu danas.

Norin nevini, dječiji život, ugašen je i iskorišten za poklone i reklamiranje. A pravda nikada neće biti zadovoljena.

(I.S.)

Back to top button