Učenicima iz Liplja kod Zvornika će biti omogućeno izučavanje bosanskog jezika

Cjelodnevni štrajk glađu roditelja i djece iz zvorničkog naselja Liplje večeras je urodio plodom, jer će učenicima Osnovne škole “Sveti Sava” biti omogućeno izučavanje bosanskog jezika, saznaje portal Klix.ba.

Kako naš portal saznaje, večeras je u prostorijama Općine Zvornik održan sastanak roditelja koji su cijeli dan proveli u štrajku glađu, načelnika Zvornika Zorana Stevanovića, direktora Osnovne škole “Sveti Sava” Radomira Petrovića i predstavnika Ministarstva prosvjete RS, na kojem je dogovoreno da će u narednom periodu učenicima biti omogućeno pravo na izučavanje bosanskog jezika.

Zbog postignutog dogovora roditelji i učenici obustavili su štrajk glađu te krenuli put svojih kuća, a kako nam je potvrdio jedan od roditelja, nadležni su dali obećanje da će u narednih sedam dana u đačke knjižice umjesto “bošnjački jezik” biti upisano “bosanski jezik”, čime će učenicima u narednom periodu biti omogućeno izučavanje bosanskog jezika.

Podsjećamo, djeca bošnjačke nacionalnosti iz Osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju nastavu su bojkotovali od početka drugog polugodišta, jer njihovi roditelji zahtijevaju da im se u knjižice upiše “bosanski jezik” umjesto “bošnjački jezik”.

S obzirom da njihov zahtjev do danas nije bio ispunjen, desetero djece skupa sa svojim roditeljima jutros su započeli štrajk glađu u zgradi Općine Zvornik.

Još uvijek nije poznato da li će učenici bošnjačke nacionalnosti sutra sjesti u školske klupe.

Klix.ba

Back to top button