(UŽIVO) SVET NA IVICI RATA! TRAMPOVA BRUTALNA PORUKA RUSIMA: Spremite se, dolazimo! Evo ko je kriv za zlu krv!

Posle najave Rusije da će oboriti svaki američki projektil koji se uputi ka Siriji, predsednik SAD, Donald Tramp, oglasio se na Tviteru i Moskvi poslao poruku u kojoj naglašava da će tih projektila itekako biti. Već u narednim tvitovima objasnio je uzrok sukoba sa Rusijom.

  • Tramp je rekao da će SAD gađati Siriju
  • Rusija je zapretila da će obarati sve rakete koje budu letele ka Siriji
  • Sirija negira hemijski napad na civile kada je poginulo 70 ljudi
  • Tramp je optužio Moskvu da pruža podršku Bašaru al Asadu

 

18.10 – Ruski general: Navodni hemijski napad u Dumi izrežiran

 

Navodni napad hemijskim oružjem na civile u sirijskom gradu Dumi izrežirali su i snimili pripadnici grupe Beli šlemovi, tvrdi danas general pukovnik ruske vojske Viktor Poznahir.

On je izjavio da ispitivanje tla na mestu navodnog napada nije otkrilo nijedan dokaz koji bi potkrepio tvrdnje da se tamo dogodio napad hemijskim oružjem.

 

17.20 – Rusija šalje vojnu policiju u sirijski grad Duma

 

“Od sutra, jedinice ruske vojne policije biće raspoređene u gradu Duma kako bi osigurale bezbednost, održale red i zakon i organizovale pomoć za lokalno stanovništvo”, rekao je general-pukovnik ruske vojske Viktor Poznihir, prvi zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

 

17.15 – Cene nafte eksplodirale nakon Trampove poruke Rusiji

 

Cene nafte su skočile danas na dvonedeljni maksimum u Njujorku i Londonu, nakon što je Tramp u tvitu poručio Rusiji da se “spremi” za američke rakete koje će biti ispaljene na Siriju.

 

16.49 – Turski ministar: Sukob SAD i Rusije bi zapalio Bliski istok

 

Turski ministar odbrane, Nuretin Džanikli, upozorava da bi potencijalni sukob Rusije i SAD u Siriji mogao da zapali Bliski istok.

 

“Ako se dogodi napad protiv snaga (u Siriji), koje podržava Rusija, ili ako dođe do napada snaga koje podržavaju SAD, Rusija neće moći da se drži po strani, u suprotnom će izgubiti svoj uticaj. Tako da bi mogli da izbiju ozbiljni sukobi”, rekao je turski ministar.

 

Džanikli je naglasio da takva opasnost postoji već duže vreme i da će biti relevantna u budućnosti.

 

16.35 – Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su njihovi istražitelji posle navodnog napada nervnim agensom u Siriji pronašli “radionicu” u kojoj teroristi proizvode eksplozivne naprave koje sadrže nervni.

 

“To je bio poslednji pokušaj da se lažira da sirijska vlada koristi hemijsko oružje”, navodi se.

 

FOTO: EPA

 

16.25 –  Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da analizom zemljišta u Dumi nisu nađeni tragovi nikakvog otrova.

 

15.12 – Kritike upućene i Rusiji i SAD stigle su iz Turske čiji je premijer Binali Jildirim pretnje Moskve i Vašingtona uporedio je sa uličnim borbama “siledžija” i pozvao na “zalečenje rana u Siriji”.

 

15.00 – “Najveći deo “zle krvi” sa Rusijom je izazvan lažnom i korumpiranom istragom o ruskoj umešanosti, koju su vodili demokratski lojalisti ili ljudi koji su radili za Obamu. Miler (Robert) je najsporniji od svih (izuzev Rozenštajna koji je potpisao FISA i pismo u kojem predlaže Komijevo otpuštanje). Nema dogovora, pa oni polude!” stoji u poslednjem tvitu predsednika SAD Donalda Trampa.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Much of the bad blood with Russia is caused by the Fake & Corrupt Russia Investigation, headed up by the all Democrat loyalists, or people that worked for Obama. Mueller is most conflicted of all (except Rosenstein who signed FISA & Comey letter). No Collusion, so they go crazy!

 

14.56 – Rusija pozvala SAD da unište hemijsko oružje:Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je komentarišući Trampov tvit o zaustavljanju trke sa naoružanjem napisala: “Sjajna ideja!” Postoji predlog da se započne sa uništenjem hemijskog oružja. Američkog”, napisala je ona.

 

14.40 – Pentagon je povodom Trampovog tvita da će rakete stići do Sirije, saopštio da neće komentarisati potencijalne buduće vojne operacije. “Ministarstvo odbrane ne komentariše potencijalne buduće vojne akcije. Upućujem vas na Belu kuću da karakterišu predsednikov tvit”, rekao je Erik Pahon, portparol Pentagona u saopštenju.

 

“Kao što je predsednik naveo 8. aprila, napad sirijskog režima hemijskim oružjem protiv nevinih civilih u Dumi 7. aprila je bio strašan i zahteva hitan odgovor međunarodne zajednice”, dodao je portparol Pentagona.

 

13.00 – Prethodnom porukom, koja je usledila odmah nakon upozorenja Rusiji da se spremi na projektile, je pak, predložio da se zaustavi trka u naoružanju.

 

“Naš odnos sa Rusijom je gori nego ikada pre, uključujući i doba Hladnog rata. Za to nema razloga. Mi smo Rusiji potrebni da joj pomognemo ekonomski, što je vrlo lako uraditi, a potrebno je da sve zemlje sarađuju. Zaustaviti trku u naoružanju?”, napisao je Tramp.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Our relationship with Russia is worse now than it has ever been, and that includes the Cold War. There is no reason for this. Russia needs us to help with their economy, something that would be very easy to do, and we need all nations to work together. Stop the arms race?

12.50 –  Odgovarajući na najavu Rusije da će oboriti svaki projektil koji je usmeren ka Siriji, Tramp je najavio upotrebu “novih, lepih i pametnih”.

 

“Rusija je obećala da će oboriti svaki projektil uperen ka Siriji. Spremi se, Rusijo, zato što će projektila biti, i biće novi, lepi i ‘pametni’. Ne treba da budete partneri sa životinjom koja ubija svoj narod gasom i uživa u tome”, napisao je Tramp misleći na sirijskog lidera Bašara al Asada.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

Podsetimo, sirijska vlada je optužena da je u Dumi, poslednjem gradu koji drže pobunjenici u oblasti Istočne Gute, izvela hemijski napad hlorinom kada je poginulo 70 ljudi.

 

Predsednik SAD Donald Tramp je najavio da će zajedno sa svojim političkim i vojnim saradnicima u najkraćem roku doneti “velike odluke” o odgovoru na navodni napad hemijskim oružjem u Siriji.

 

Reagujući na to Sirija je rekla da se fabrike laži koriste kao izgovori za napad na ovu zemlju.

 

“Pretnje Zapada da će izvesti napad na Siriju je neće sprečiti da sačuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet i da se odbrani od agresije, odakle god dolazila”, rekao je stalni predstavnik Sirije u UN Bašar al Džafari.

 

Istim povodom oglasila se i Moskva.

 

“Rusija ima pravo da obara sve rakete i uništava lokacije sa kojih se one ispaljuju u slučaju agresije SAD protiv Sirije”, izjavio je ambasador Rusije u Libanu Aleksandar Zasipkin.

 

Sirija je negirala da je izvela napad hemijskim oružjem i zatražila istragu od Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja.

 

“Sirija je voljna da sarađuje sa Organizacijom za zabranu hemijskog naoružanja kako bi se otkrila istina o navodima koje plasiraju neke zapadnjačke strane ne bi li opravdale svoje zločinačke namere”, naveo je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Sirije.

 

Kurir.rs

Foto: EPA

Back to top button