Cijena niža za milion KM: Kompleks Muška voda ponovo na prodaji, dvojica bh. fudbalera potencijalni kupci

Četvrta prodaja imovine kompanije Konjuh iz Kladnja, u koju spada i kompleks Muška voda, zvanično je objavljena, a cijena iznosi 2.402.040,50 KM. Kako je potvrđeno za portal Tuzlanski.ba, već postoje tri potencijalna kupca koja su zainteresirana za preuzimanje ovog nekadašnjeg turističkog bisera, a riječ je o dvojici bh. fudbalera te jednom bokseru.

Prva prodaja nekretnine i opreme kompleksa Muška voda u Kladnju objavljena je 26. oktobra prošle godine, a cjena je iznosila 3.400.000 konvertibilnih maraka. U četvrtoj prodaji cijena je niža za skoro milion maraka.

I ovaj put na prodaji su nekretnine i oprema kompleksa Muška voda u Kladnju, a to uključuje hotel Muška voda, potom bungalove, pomoćne objekte, kantinu i lovačku kuću, rezervoar za vodu, građevinsko i poljoprivedno zemljište i trafo stanicu.

Kompleks uključuje ski stazu kao i igrališta za fudbal, košarku, odbojku i rukomet. Kompleks se prostire na površini od 76.768 metara kvadratnih, a udaljen je skoro 10 kilometara od Kladnja.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić u razgovoru za Tuzlanski.ba je podsjetio da se Vlada TK obavezala da obnovi put u dužini od 14 kilometara, a koji vodi od Kladnja, preko Brateljevića, pa do samog kompleksa Muška voda.

“Cilj nam je da kompleksu muška voda vratimo epitet turističkog bisera, odnosno brenda Tuzlanskog kantona. To bi doprinijelo razvoju turizma na kantonu, odnosno dovođenju posjetitelja i turista na ovaj kompleks”, rekao je ministar Gluhić.

Imajući u obzir da je riječ o turističkom brendu koji je bio prepoznat na prostoru bivše Jugoslavije, resorni ministar je rekao da je njegovo ponovno oživljavanje prijeko potrebno za ovu regiju.

“Taj kompleks je nazvan vazdušnom banjom, a ako uzmemo u obzir da su ekipe koje su igrale u prvoj ligi bivše Jugoslavije tamo odlazile na visinske pripreme, onda znamo koju je vrijednost on imao”, podsjetio je ministar Gluhić te naglasio da obnova ovog kompleksa u građevisnkom smislu neće odstupati od ambijentalnog izgleda kakav je nekad imao.

Kompleks Muška voda nalazi se na području Zaštićenog pejzaž Konjuh, na kojem su evidentirani spomenici iz raznih perioda, što predstavlja svjedočanstvo kontinuiteta naseljenosti ovih prostora od prahistorije do danas.

Prostor Zaštićenog pejzaža bogat je spomenicima kulture čiji datum nastanka seže do kasnog bronzanog doba, čemu svjedoče arheološki nalazi kao što su gravure u Pećini Brateljevići, odnosno Djevojačkoj pećini koja uz Ajvatovicu predstavlja najveće dovište u BiH.

Za Djevojačku pećinu je vezana legenda o djevojci čiji se mezar nalazi na uzvišenju na kraju pećine. Upravo je na ovom mjestu veliki broj vjernika prije učenja kišne dove, klanjo namaz i pomoli se za dušu djevojke po kojoj je pećina dobila ime. U narodu ovoga kraja važi uvjerenje da umivanje vodom koja curi niz zidove pećine donosi zdravlje.

Prodaja već ranije spomenutih nekretnina vršit će se metodom usmenog javnog nadmetanja, a ista je zakazana za 11. maj ove godie u 13 sati. (A.K. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba

Back to top button