Hladni rat se vratio: Hitno zasijedanje Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres na vanrednom zasijedanju Vijeća sigurnosti UN-a poručio je da se hladni rat vratio i da haos na Bliskom istoku predstavlja prijetnju međunarondom miru i sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Hladni rat se vratio, s odmazdom, ali i sa jednom razlikom. Više kao u prošlosti nisu prisutni mehanizmi i sigurnost koji su upravljali tenzijama”, istakao je Guterres.

U toku je, na zahtjev Rusije, vanredno zasijedanje Vijeća sigurnosti UN-a o posljednjim dešavanjima u Siriji i mogućoj vojnoj intervenciji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Smatra da je rat u Siriji najozbiljnija kriza koja danas prijeti međunarodnom miru i sigurnosti.

“Haos na Bliskom istoku prijeti međunarodnom miru i sigurnosti”, upozorio je Guterres.

Podsjetio je da Sirijci iznova proživljavaju užase kao što su brutalnost, opsada, glad, napadi, hemijsko oružje, prisilno raseljavanje, seksualno nasilje, mučenje, pritvaranje…

Rusija je u utorak stavila veto na nacrt teksta kojim bi se uspostavilo novo stručno tijelo za utvrđivanje krivice za navodne hemijske napade u Siriji.

Nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država dobio je ogromnu podršku u Vijeću sigurnosti sa 12 glasova za i samo dva protiv (Rusija i Bolivija), dok je Kina bila suzdržana.

IZVOR Anadolija

Back to top button