Sreća je kad u trećoj dobi dobiješ novi život, dom i porodicu

Proljeće i lijepo vrijeme uselilo se u HO Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ – Prihvatni centar Duje u Doboj-Istoku, mjestu gdje žive dobre duše i humani ljudi, jedni drugima spremni pomoći, uputiti lijepu riječ koja liječi. Ovdje, na ovom mjestu, koje se po dobru pročulo nadaleko, živi novi život 440 osoba treće dobi, stari, bolesni, iznemogli, često odbačeni od svih.

Puno radosti

Ovih dana je u Prihvatnom centru Duje puno radosti. Svečano je jer su stigli prijatelji Centra, donatori, predstavnici lokalne i kantonalne vlasti da obilježe 19. godišnjicu uspješnog rada, da bar na jedan dan vide i osjete život u velikoj porodici, ispunjen pažnjom, ljubavi i odgovornosti 263 uposlenika.

Na čelu organizacije je Hamzalija Okanović, čovjek koji je imao viziju kako sagraditi centar, razvijati ga i pomoći ljudima, tamo gdje institucije države nisu mogle.


– Volio bih da o Centru govore oni koji su kod nas našli krov nad glavom, oni kojima smo pružili njegu i liječenje, topli obrok, život dostojan čovjeka. Uz to, mi smo se uz pomoć brojnih donatora razvijali u više pravaca pa smo, osim centralnog ureda u Doboj-Istoku, otvorili i urede u Srebrenici i Sarajevu, s jasnim humanim ciljevima – kaže Okanović.

Njegov zamjenik Sefir Halilović ističe kako su među 440 korisnika PC Duje štićenici iz cijele BiH, svih vjera i nacija, koje je sudbina dovela ovdje da žive kao jedna porodica.

– Oni se ovdje osjećaju komotno, svi obilježavaju sve blagdane i praznike, raduju se zajedno svakoj sitnici i našoj susretljivosti – ističe Halilović.

Mevludin Mustafić, rukovodilac radnookupacione terapije, i terapeut Edin Babić s korisnicima stvaraju čuda izrađujući ukrasne predmete i radom u mnogim sekcijama svima život čine zanimljivijim i korisnim. U radu smo zatekli Maru Mrkonjić (75), Emira Hamzagića (51) i Ankicu Lipku (66). Zadovoljni su što su na “radnom mjestu”. Svi koji su zdravi i sposobni uređuju vrt, sade cvijeće, ukrasno bilje.

Uspjeh do uspjeha

Trebalo bi, kako kaže Aldijana Mrkanović, PR Centra, puno prostora i vremena da se nabroje humanitarni projekti u MFS – „Emmausu“. No, izdvaja internatski smještaj u Potočarima za 53 djece iz udaljenih sela Srebrenice, sponzoriranje 1.500 djece jetima, stipendiranje više od 1.600 siromašne djece u Burkini Faso, prikupljanje 1.280 tona hrane “BiH za Siriju”, pomoć u otvaranju narodne kuhinje u Doboju…

Konačno, malonogometna reprezentacije beskućnika BiH, koja je za šest godina isto toliko puta učestvovala na svjetskim prvenstvima, kroz koju su u cilju resocijalizacije prošle desetine mladih iz marginaliziranih grupa, formirana je u PC Duje.

Najbolji imaju kuću i žive samostalan život

Ovdje se nalazi i Centar za djecu i mlade u kojem živi 30 djece s poteškoćama u razvoju. Centar je otvoren prošle godine i u njemu djeca imaju sve uvjete za odrastanje.

Rukovodilac centra Jasmina Šonjić-Avdić ističe kako uz ovaj vodi i projekt “Stanovanje uz podršku” u kome je smješteno 15 osoba.

– To su oni koji su bili najbolji u centru pa su za nagradu dobili posebnu kuću i žive gotovo samostalan život – ističe Šonjić-Avdić.

Avaz

Back to top button