Trump i Putin uporno prijete, Assad se pravi da se ništa ne događa. Hoće li doći do novih napada?

HOĆE li doći do novih napada u Siriji – pitanje je koje si postavlja cijeli svijet, dok su oči uperene u Donalda Trumpa, Vladimira Putina i Bashara al Assada.

Napetosti se ne smiruju nakon što su SAD, Velika Britanija i Francuska jučer pogodili tri mete u Siriji zbog napada kemijskim oružjem u Dumi prije tjedan dana, u kojem je poginulo najmanje 70 ljudi.

Sirija poriče bilo kakvu upotrebu kemijskog oružja i tvrdi da su islamistički pobunjenici izmislili napad, a Rusija je također izjavila da je napad u Dumi izmišljen.

Trump prijeti novim napadima

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je preko američke veleposlanice sirijsku vladu da je SAD spreman ponovo napasti Siriju u slučaju novih kemijskih napada.

“Uvjereni smo da smo osakatili sirijski program kemijskog oružja. Spremni smo ustrajati u takvom pritisku ako sirijski režim bude toliko nerazborit da testira našu volju”, rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

“Ako sirijski režim ponovno upotrijebi taj otrovni plin, SAD je spreman pucati”, kazala je.

Putin: Novi napadi Zapada dovest će do kaosa

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je, pak, svojem iranskom kolegi Hassanu Rouhaniju rekao da bi daljnji zapadnjački napadi na Siriju mogli rezultirati kaosom u međunarodnim odnosima.

Dvojica čelnika složila su se da su napadi zapadnih zemalja naštetili izgledima za postizanjem političkog rješenja u Siriji.

“Vladimir Putin je posebno istaknuo da će, ako se takve akcije, kojima se krši Povelja UN-a nastave, doći do kaosa u međunarodnim odnosima”, priopćili su iz Kremlja.

Assad se pravi da se ništa ne događa

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je skupini ruskih parlamentarnih zastupnika danas da su napadi projektilima Zapada na njegovu zemlju bili čin agresije.

“Sa stajališta predsjednika, ovo je bila agresija i mi dijelimo to stajalište”, rekao je ruski zastupnik Sergej Željeznjak nakon sastanka s Assadom u Damasku.

Predsjednik je bio “dobro raspoložen” i nastavlja svoj posao u Damasku, rekli su zastupnici i pohvalili obrambene sustave iz vremena Sovjetskog Saveza koje je Sirija koristila kako bi odbila napade Zapada.

“Trojna agresija na Siriju bila je praćena kampanjom dezinformacija”, rekao je Assad u nedjelju, a objavio je njegov ured. Moskva i Damask “vode jednu bitku, ne samo protiv terorizma” nego i kako bi zaštitili suverenitet država, kazao je on ruskim dužnosnicima.

Fijasko za Rusiju ili Ameriku?

Jedan visoki ruski vojni dužnosnik rekao je u subotu da je sirijska protuzračna obrana, koja se uglavnom sastoji od sustava razvijenih u bivšem SSSR-u, presrela 71 od 105 američkih, britanskih i francuskih projektila.

Pentagon je priopćio da su u napadima pogođena tri postrojenja za kemijsko oružje koja su i bila mete te da nije pogođen niti jedan zrakoplov i niti jedan projektil ispaljen u toj operaciji.

 

Što dosad znamo o napadima u Siriji?

SAD, Velika Britanija i Francuska napali su mete u Siriji zbog kemijskog napada u Dumi, za koji krive režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Na sastanku s Pentagonom u petak američki službenici opisali su napade u Siriji kao zajedničku operaciju britanskih, američkih i francuskih snaga. BBC je javio da je izvedena najveća vojna akcija protiv sirijskog režima do sada.

“U petak su Britanija, Francuska i SAD povele svoje pravedne snage protiv barbarstva i brutalnosti”, rekao je američki predsjednik Donald Trump u petak.

Nedugo nakon Trumpove izjave, britanska premijerka Theresa May objavila je da je “odobrila britanskim vojnim snagama izvođenje koordiniranih i ciljanih napada kako bi se spriječio razvoj i upotreba kemijskog oružja sirijskog režima”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je prijeđena crvena granica koju je Francuska postavila u svibnju 2017.: “Stoga sam naredio francuskim oružanim snagama da večeras interveniraju, kao dio međunarodne operacije u savezu s SAD-om i Velikom Britanijom, usmjerene protiv kemijskog arsenala sirijskog režima.”

Koje su mete pogođene?
U najavi napada u petak, Trump je rekao da je naredio precizne napade na mete povezane s kemijskim oružjem u Siriji. General Joseph Dunford, zapovjednik američkih snaga, rekao je medijima da su pogođene tri mete: istraživački centar za kemijsko oružje u blizini Damaska, skladište kemijskog oružja u blizini Homsa, te još jedno skladište kemijskog oružja, kao i važno zapovjedno mjesto kod Homsa.
Sirijska državna televizija objavila je da su rakete koje su gađale Homs oborene.
“Sirija i njezine saveznice u subotu su izdržale napad SAD-a, a ciljana su mjesta evakuirana prije nekoliko dana zahvaljujući upozorenju Rusije”, izjavio je visoki dužnosnik regionalnog saveza koji podržava vladu u Damasku.
Rusko ministarstvo obrane objavilo je u subotu da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu zapadnih raketa ispaljenih na Siriju.
Tko su žrtve napada?
Sirijska državna televizija objavila je da su tri civila ranjena u Homsu nakon što je sirijski protuzračni sustav presreo “nekoliko” raketa. Najmanje je šest sirijskih vojnika ozlijeđeno u napadu snaga predvođenih SAD-om, kazao je sirijski vojni izvor za dpa.
Koje oružje je korišteno?
Američki vojni službenici izjavili su za CNN da je u napadu sudjelovao najmanje jedan brod ratne mornarice, kao i bombarderi B-1.
Britansko ministarstvo obrane izjavilo je da su korištena četiri zrakoplova Tornado GR4 iz kojih su ispaljivane rakete Storm Shadow na bivšu raketnu bazu zapadno od Homsa.
Francuska je izjavila da je ispaljivala rakete iz lovaca Rafale.
Turska, Kanada, Izrael i EU podržale su napade u Siriji, a Iran, Rusija i sirijski režim osudili su ih kao “barbarsku agresiju bez dokaza o kemijskom napadu u Dumi”.
Rusija je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi osudilo napad na Siriju, ali njen prijedlog je odbijen. Američki ministar obrane rekao je da nisu planirani novi napadi. Mattis je rekao i da SAD ima dokaze o korištenju klora u kemijskom napadu u Dumi, a ne isključuje ni mogućnost sarina.
Britanska premijerka izjavila je da su napadi u Siriji bili pravedni i legalni. Francuski ministar vanjskih poslova i Donald Trump upozorili su u subotu da će biti i drugih vojnih intervencija u slučaju novog kemijskog napada u Siriji.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz napad Amerike na Siriju instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: napad na Siriju

Index.hr

Back to top button