U Zvorniku oduzete cigarete i duhan vrijedne 60 hiljada KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su na području Zvornika cigarete i duhan čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 60 hiljada KM.


Kako je to saopćeno iz UIO, proizvodi su bili namijenjeni za prodaju na “crnom tržištu” i nisu bili obilježeni akciznim markicama koje oni izdaju.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO u Tuzli, na osnovu višemjesečnog operativnog rada došli su do saznanja o više lokacija i putničkih vozila na područiju Zvornika na kojima se vrši skladištenje i daljnja nelegalna distribucija cigareta na područiju BiH.

– Riječ je o duhanskim prerađevinama koje su porijeklom iz susjednih zemalja. U aktivnostima provedenim na terenu korištena su stečena iskustva i donirana opreme od strane Američke vlade putem programa EXBS. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto 10.910 paklica raznih cigareta koje su obilježene stranim akciznim markicama, kao i 56,5 kilograma duhana – saopćeno je iz UIO BiH.

Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 60.000 KM, a protiv četiri fizička lica koja se sumnjiče za nezakonitu prodaju akciznih proizvoda, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

– Posebno napominjemo da je u ovoj godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru UIO u Tuzli, uključujući i ovu akciju, ukupno oduzela 2.074,5 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 16.553 paklice cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta, 2 mašine za rezanje duhana – zaključeno je u saopćenju iz UIO BiH.

Izvor: Faktor