MOBITEL U VOŽNJI NISU NAJČEŠĆI UZROK SAOBRAĆAJNIH NESREĆA, POSTOJI NEŠTO JOŠ GORE

Osiguravajuća kuća Erie Insurance analizirala je uzroke čak 172.000 saobraćajnih nesreća s fatalnim ishodom, koje su se u posljednjih pet godina dogodile diljem SAD-a, te je ustanovljeno kako je za svaki deseti incident kriv gubitak vozačeve pozornosti.

Možda biste mogli pomisliti da štetnu ulogu najvećim dijelom igraju pametni mobiteli, no prema rezultatima istraživanja – mobilni uređaji su na drugom mjestu s udjelom u fatalnim nesrećama od 14 posto.

Na prvom mjestu je – sanjarenje. Čak 61 posto vozača jednostavno se zadubi u misli te propusti reagirati na vrijeme.

Da stvar bude gora posljednjih godina svjedoci smo rapidnog usavršavanja takozvane tehnologije autonomne vožnje. Riječ je o elektronskim sustavima koji zahvaljujući paleti senzora i radara mogu upravljati vozilima bez vozačke asistencije, prenosi Tportal.

Nažalost, tehnologija još nije potpuno sazrela, a najdalje je došao Googleov Waymo koji ubrzano testira flotu samoupravljivih monovolumena u SAD-u.

Komercijalni automobili dostupni su s poluautonomnim sistemima, no zbog zakonskih okvira traže od vozača da u svakom trenutku drže ruke na volanu.

Ovo je popriličan problem, jer studije pokazuju da vozači još brže gube koncentraciju kad raspolažu tehničkim rješenjem koje obavlja najveći dio posla, a vožnju čini monotonom.

Budite oprezni za volanom, te napravite pauzu od vožnje ako osjetite umor i gubitak fokusa.

(Hayat/Foto:Freepik)

Back to top button