Od jutros: Gorivo u FBiH skuplje za pet, a u RS-u i do 15 feninga po litru

Od jutros su na pojedinim benzinskim pumpama u FBiH povećane cijene dizel goriva za pet feninga po litru, saopćeno nam je iz Ministarstva trgovine FBiH.

– Pojedini distributeri, ne svi, u petak su najavili povećanje cijena i ono je u primjeni već od jutros. Distributeri koji su najavili poskupljenje uglavnom su povećali cijenu dizel goriva sa oznakom 10 PPM, dok su samo neki od njih najavili i povećanje benzina, također za pet feninga po litru. Nije bilo zahtjeva za povećanje cijena gasa za automobile. Uzrok povećanja ovih cijena je rast cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu – saopćeno nam je iz Ministarstva trgovine FBiH.

U proteklom periodu zabilježen je skok od pet dolara po barelu sirove nafte na svjetskim berzama i to sa 67 na 72 dolara. To je dovelo i do povećanja veleprodajnih cijena koje su odredile rafinerije.

Zbog ovog poskupljenja od jutros su porasle cijene goriva i u RS-u i to u prosjeku za sedam feninga po litru. U zavisnosti od vrste goriva, poskupljenja se kreću od jednog feninga za koliko je povećan eurodizel 4, do 15 feninga po litru za koliko je poskupio benzin 98. Cijena gasa za automobile u RS-u je povećana za jedan fening po litru.

Izvor: Faktor

Back to top button