Salkić: Svi oni koji su počinili zločine da budu procesuirani i kažnjeni

Ramiz Salkić / Vijesti.ba

Imamo obavezu da tragamo za istinom i pravdom i da svi oni koji su počinili zločine budu procesuirani i kažnjeni – naglasio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas u naselju Kolibe Gornje kod Bosanskog Broda, gdje je prisustvovao obilježavanju 26. godišnjice zločina počinjenog u ovom mjestu.
Po riječima svjedoka, 16. aprila 1992. godine, u napadu srpskih vojnih snaga i jedinica JNA, ubijena su 23 stanovnika iz ovog kraja. U ovom, najvećem zločinu na području općine Bosanski Brod, ubijeno je 13 Bošnjaka i 10 Hrvata, a 26 godina kasnije, porodice još uvijek čekaju pravdu i procesuiranje odgovornih, saopćeno je iz Salkićevog kabineta

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je kazao da preživjeli i svi drugi građani moraju učiniti sve da ne dođe do zaborava.

– Tražeći istinu i pravdu za porodice i kaznu za zločince, mi činimo uslugu i onima iz čijih redova dolaze zločinci, kako bi zločin bio individualni, a ne kolektivni. Svi oni koji insistiraju da zločinci ne budu kažnjeni, prebacuju krivnju na cijeli jedan narod. Svi oni koji veličaju ratne zločince, koji ih nagrađuju, pomažu i proglašavaju herojima, su sljedbenici te zločinačke politike. Mi to moramo jasno govoriti i jasno prstom pokazivati ko su ti ljudi – naveo je Salkić.

Ne može se, dodao je, danas u 21. vijeku šutjeti nad onim što nam se desilo i kazati da su dobri i ispravni oni koji su ubijali naše najmilije.

– Mi želimo da živimo zajedno, kako se stotinama godina živjelo u Bosni i Hercegovini. Da ne živimo jedni pored drugih, nego da živimo zajedno. Taj život zajedno je moguć, ali on će biti puno lakši ukoliko budu procesuirani oni koji su počinili zločine. Za zločine u ovom mjestu niko nije odgovarao. Obaveza preživjelih je da svjedoče i govore ko su ubice, ali je još veća obaveza sistema da procesuira one koji su počinili zločine -kazao je potpredsjednik Salkić.

(Vijesti.ba / FENA)

Back to top button