Stotinu KM mjesečno svakom učeniku koji upiše zanate u Građevinskoj školi u Mostaru

Zanatska zanimanja kod djece i roditelja u BiH nisu omiljena, ali posla za njih ima mnogo više nego za ona popularna. Građevinska škola iz Mostara uz podršku privatnih kompanija stipendijama za buduće zanatlije nastoji promijeniti dosadašnje trendove.
U dvije mostarske građevinske škole godinama nije upisan nijedan zidar, tesar, armirač, krovopokrivač, podopolagač… Interes za upis, kažu nam u ovim institucijama, je skoro nikakav, a ono radne snage što radi u građevinskim kompanijama obično je priučeno, doškolovano i nema diplomu. Veliki broj kvalitetnih majstora radi van naše zemlje.

Sanela Mesihović, direktorica Srednje građevinske škole iz Mostara kaže nam da njena škola posljednjih sedam godina nije imala nijednog učenika za neko zanatsko zanimanje, iako su potrebe tržišta potpuno drugačije.

“Razlozi su višestruki, ljudi su nekako usmjereni da rade što manje, a zarađuju što više. Roditelji su najčešće preambiciozni, ne znaju procijeniti sposobnosti i afinitete svog dijeteta, ne postoji stručna procjena sposobnosti nakon osnovnih škola. Kriteriji u osnovnim školama su niski, ocjene više nego što bi trebale biti, tako da roditelji dobiju i argument za tvrdnju da njihova djeca mogu baš sve”, navodi nam direktorica Mesihović neke od razloga zbog kojih su interesi za upis na zanatska zanimanja tako niski.

Mesihović je došla na ideju, ali i započela realizaciju projekta koji bi mogao znatno promijeniti trendove upisa u Građevinsku školu. Svako ko upiše neko od zanatskih zanimanja od naredne godine dobijat će stipendiju stotinu KM mjesečno.

“Neke mostarske firme su podržale moju ideju i kazale da su itekako voljne sponzorirati educiranje zanatskih zanimanja. Ideja je da se potpiše ugovor između roditelja, škole i firme u kojoj će dijete obavljati praktičnu nastavu. U prvom razredu bar jedan dan sedmično bi se išlo na praksu, a u kasnijim razredima bi se taj broj praktičnih časova povećavao”, pojašnjava nam direktorica Mesihović ideju koja podsjeća na dualno obrazovanje.

Ministarstvo bi Srednjoj građevinskoj školi trebalo za narednu godinu odobriti tri zanimanja po pola razreda, ukupno trideset đaka.

“Tražili smo za prvu godinu zanimanje zidara, keramičara i molera, odnosno dekoratera zidnih površina i to odobrenje za upis trideset učenika, ali nismo sigurni koliki će interes biti. Ako ih se javi i dvostruko više, ja ću se potruditi da svi budu upisani, a sredstva za stipendiranje osigurana”, kaže nam direktorica Sanela Mesihović.

Ugovor će vezati firmu i učenika. Učeniku osigurati skoro siguran posao, ali i stvoriti obavezu da u slučaju odlaska u inozemstvo ili neku drugu firmu vrati novac koji je uložen u njega.
Klix

Back to top button