Tuzlak Edin Grbić izgubio bitku s teškom bolesti

Četrdesetogodišnji Edin Grbić iz Tuzle izgubio je jutros posljednju životnu bitku. Kako je saopćila njegova kćerka, Edin je preminuo u ranim jutarnjim satima.

Građani su proteklih mjeseci u humanitarnim akcijama prikupljali novčana sredstva koja su Edinu bila potrebna za transplantaciju pluća na Klinici u Beču. Sve njegove životne aktivnosti minulih mjeseci svele su se na ovisnost o bocama s kisikom na koje danonoćno morao biti priključen.

Ljekari sa Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, koji su analizirali Grbićeve nalaze, konstatirali su kako je on prvi pacijent poslije dvije decenije sa dijagnozom intersticijske difuzne plućne fibroze. Transplantacija pluća trebala je biti jedini mogući izlaz, ali bečka klinika insistirala je da im se uplati puni iznos novca kako bi pristupili transplantaciji.

Grbić je bivši rudar Rudnika uglja Kreka, a radio je kao električar na površinskom kopu Dubrave.

Sve do 2012. godine Grbići su živjeli uobičajenim porodičnim životom. Edin je išao na posao, djeca su se školovala… Od tada su uslijedile svakodnevne posjete ljekarima, a od kraja 2015. godine do aprila 2016. godine, Edin je češće bio u bolnici nego kod kuće.

Iza Edina su ostali supruga i dvoje djece.

Izvor: Faktor