Usvojen zahtjev boraca: Vanredna sjednica u roku od 30 dana

Kolegij federalnog Parlamenta pismeno je potvrdio da će najkasnije za 30 dana biti održana vanredna sjednica Doma koja će isključivo biti posvećena zahtjevima postavljenim vlastima na ovim protestima, a i mjesecima ranije.
Tokom današnje sjednice, parlamantarci su formirali radnu grupu koja je razgovarala s predstavnicima boraca i ponudila im održavanje takve namjenske sjednice Predstavničkog doma u navedenom roku, a po mogućnosti i istovremene sjednice Doma naroda.

Borački zahtjevi su: objava jedinstvenog boračkog registra, ozakonjenje novčanog dodatka demobiliziranim borcima u Federaciji BiH koji dosad nisu imali nikakva primanja po osnovu učešća u ratu, kao i prestanak finansiranja svih boračkih udruženja u FBiH.

Na protestima je danas, kao i jučer, učestvovalo nekoliko desetaka boraca. Danas je situacija mirnina, za razliku od jučer, kada je došlo do eskalacije i sukoba demonstranata s policijom. Tada je osiguranje u zgradi Parlamenta evakuiralo uposlanike alternativnim izlazima iz objekta.

(Vijesti.ba)

Back to top button