Evo šta da očekujemo prema meteorolozima: Ovakav 1.maj nije zabilježen još od 1930. godine

S ovim se vraćamo u razdoblje 1930-ih, `40-ih, `50-ih i `60-ih godina, kada je bilo sličnih situacija…

Tradicionalnu proslavu 1. maja ove godine bi, očekuju meteorolozi, mogla pokvariti kiša i hladno vrijeme!

– Nevjerovatne najnovije prognoze četiri sedmice unaprijed, jednostavno ne “vide” jače izraženo osjetno zatopljenje. Promjenjivo i neprimjereno hladnije vrijeme, nastavlja se najmanje do pocetka 5. mjeseca. Pri tome bi opet moglo biti lokalno obilnih padavina. Trenutno, slika Starog kontinenta podsjeća kao da se radi o januaru, a ne aprilu.

Nadam se da će za pet dana doći do kakve-takve promjene u prognozama. Ovo što modeli pokazuju je zaista nevjerovatno, ovako dugačak period hladnijeg vremena od prosjeka za naše podneblje – piše prof. Zoran Zadro, sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

– S ovim pogoršanjem se vraćamo u razdoblje 1930-ih, `40-ih, `50-ih i `60-ih godina, kada je bilo sličnih situacija s kasnim hladnim prodorima. Te godine su ostale upamćene po mnogobrojnim vremenskim ekstremima, jedan od njih su svakako velike poplave 1968 godine – podsjeća prof. Zoran.

Sa ovakvom prognozom slažu se i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH:

– Nestabilno vrijeme bi se moglo zadržati do kraja aprila. Međutim, ne možemo govoriti o stabilizaciji vremena ni početkom maja. Stalno bi moglo biti padavina bez lijepog vremena.

Izvor: theinfoportal.info

Back to top button