Komšić: Odbijanje potpisivanja ugovora sa Islamskom zajednicom je štetno i iritantno

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić prokomentarisao je večeras odbijanje zaključenja ugovora države BiH sa Islamskom zajednicom u našoj zemlji, kojem su se na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH usprotivili Dragan Čović i Mladen Ivanić.
“Ovakve poteze dvojice aktuelnih članova Predsjedništva BiH smatram vrlo štetnim, čak iritantnim po većinu dobronamjernih građana naše zemlje, bez obzira da li su vjernici ili ne, i bez obzira kojoj religijskoj grupi pripadaju! Svaki dobronamjeran građanin BiH je svjestan da, kada već postoje zaključeni slični ugovori sa Vatikanom, odnosno Katoličkom crkvom i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odbijanje zaključenja istog ili sličnog ugovora sa IZ BiH duboko vrijeđa ne samo muslimane nego i sve nas koji poštujemo svoju domovinu i koji smo svjesni kakve to sve posljedice može ostaviti i na međureligijske, ali i na međuetničke odnose u BiH”, Komšićev je stav.

Zaključujući na osnovu onoga što je objavljeno u medijima i navedeno kao razlog odbijanja zaključenja pomenutog ugovora jednog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, Komšić ističe da nije na članovima Predsjedništva BiH, kao što to nije ni na jednoj od institucija vlasti u BiH, da određuje način kako i kada će neko ispoljavati i iskazivati svoje religijsko uvjerenje, kada će i kakvu nositi odjeću u skladu sa svojim religijskim uvjerenjem, i sl.

“To je stvar religije, vjerovanja uopće, kao i religijskih zajednica, a ne organa vlasti ili pojedinaca u vlasti. To je stvar poštivanja osnovnih ljudskih prava, a ne stvar Čovića i Ivanića”, poručio je prvi čovjek DF-a.

Dodao je da do zaključenja Ugovora između BiH i IZ BiH u prethodnim mandatima Predsjedništva BiH nije došlo jer takav ugovor nije bio ni pripremljen s obzirom da su u tadašnjem rukovodstvu IZ BiH imali određenih dilema o samoj potrebi da se takav ugovor zaključuje.

“Tadašnja tri člana Predsjedništva BiH bila su spremna i voljna zaključiti takav ugovor u svakom trenutku i oko toga nije bilo nikakvog neslaganja. Sada, kada je taj stav potpuno definisan od IZ BiH, lično smatram da se ne smije odugovlačiti sa njegovim zaključenjem i pozivam članove Predsjedništva BiH da to učine na prvoj sljedećoj sjednici”, naveo je Komšić u saopćenju za javnost.
Klix

Loading...