Prati li EU oduku SAD-a: Za sankcije Dodiku ključna Njemačka

Posljednjih sedmica sve ponovo je aktuelizirana priča kako bi i neke članice Evropske unije uskoro mogle uvesti sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku. Sve je dodatno podgrijano nakon saslušanja u američkom Kongresu, u kojem je Dodikovo ime, uz Dragana Čovića, označeno kao ime glavnog kočničara napretka BIH.
Jedan od učesnika u saslušanju, Saša Toperić pozvao je Kongres SAD-a da podstakne svoje evropske partnere da prate SAD u uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, koji svojim izjavama sve više predstavlja prijetnju miru ne samo u BiH već u regionu.

S druge strane, Milorad Dodik smatra da će mu Evropska unija neće uvesti sankcije. Dodik na to kaže da su daleko ozbiljnije zemlje EU, od ovog prijedloga Toperića, “koji nije ni orginalan”.

No, srbijanski Blic piše kako je sudbina sankcija Dodiku u rukama Njemačke kancelarke Angele Merkel.

– Pošto Merkelova nije željela da se pridruži Amerikancima u Siriji, može se dogoditi da izglađivanje odnosa sa Washingtonom pokuša napraviti tako što će podržati njihove aktivnosti na Balkanu, kaže nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović .

Sveučilišni profesor Slavo Kukić za Vijesit.ba kaže da da bi se američkoj administraciji u sankcijama Dodiku mogle pridružiti i zemlje Evropske unije.

– Budući da Evropska unija prati odluke SAD-a, te najave nisu bez osnova i da bi trebale uslijediti sankcije barem dijela zemlja EU, onih najmoćnijih, Njemačke, Francuske i još nekih, koje bi mogle naprosto prodrijeti u svijest običnog čovjeka da u Bosni i Hercegovini, a u RS-u prije svega, da nije “ceo svet” protiv Srba nego da svijet ne podržava jednu suludu političku filozofiju i vratolomije jednog političkog avanturiste”, zaključio je Kukić.

(Vijesti.ba)