Sigurnost rudara u Banovićima ozbiljno narušena, na potezu inspekcija

Iako su zakonom obavezane, uprave rudnika očigledno kao prioritet u svom radu ne vide poboljšanje uvjeta rada, a samim time niti sigurnost rudara prilikom obavljanja ovog časnog posla.

Da je to zaista tako pokazuje i snimak sa jednog od površinskih kopova RMU Banovići u Banovićima.

Stanje na površinskim kopovima je izuzetno loše zbog čega se forsira jamska proizvodnja uglja što nosi dodatni rizik po sigurnost. Po svemu sudeći, stanje u RMU Banovići ne samo da je alarmantno nego zahtijeva i uključenje nadležnih institucija u rješavanje svakodnevnih i gorućih problema sa kojima se zaposlenici ovog preduzeća susreću. Pored institucija, postavlja se pitanje čime se bavi odjel za sigurnost i zaštitu na radu u ovom preduzeću, ako se ne bavi sigurnošću uposlenika.

Pitanje je i zašto rudarska inspekcija ne obavlja svoj posao adekvatno i na način propisan zakonom i na dosadašnje prijave, a bilo ih je mnogo, nije izašla na teren i utvrdila postojeće stanje opasnosti po sigurnost te život i zdravlje ljudi? Zašto je u doba velikog tehničkog napretka i mogućnosti sigurnost na radu, kao jedno od osnovnih prava koje svaki slobodan čovjek treba da uživa, postala luksuz za rudare Banovića?

Pitanje je i zašto se ne oglašava Skupština sindikalne organizacije RMU Banovići kada su u pitanju ovako krucijalne stvari, ali i šta radi kantonalni inspektor u oblasti rudarstva Nuraga Duranović.

Navedeni problemi svakako spadaju i u djelokrug rada Federalne uprave za inspekcijske poslove koja može da izvrši nadzor nad provođenjem propisa i zakona u RMU Banovića kada su u pitanju tehničke mjere pri obavljanju rudarske djelatnosti, eksploatacija mineralnih sirovina, zaštita na radu pri eksploataciji mineralnih sirovina, zaštita od eksplozije i požara pri eksploataciji i niz drugih stvari.

Na nadzor nad provođenjem propisa u rudnicima, kako KUZIP tako i FUZIP obavezani su Zakonom o rudarstvu.

Izvor: Faktor

Back to top button