U akciji Globus uhapšena dopredsjedavajuća Federalnog parlamenta

Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Vesna Švancer (SBB) uhapšena je danas u okviru akcije kodnog naziva “Globus”. Kako je potvrđeno za FTV iz Tužilaštva TK-a, Švancer je uhapšena, između ostalog, zbog sumnje za zloupotrebu položaja. Nezvanično, ona je dijelila grantove Parlamenta Federacije, a potom su oni kojima je Švancer dijelila grantove njoj vraćali polovinu novčanih sredstava te je time oštetila više osoba u Sarajevu, Zenici i Tuzli, javlja isti izvor.

Švancer je ranije osuđena zbog prevare na uslovnu kaznu u trajanju od šest mjeseci. Presudom Općinskog suda u Zenici utvrđeno je da je Švancer u maju 2013. godine lažno prikazala osobi inicijala D.V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za nepunih 20.000 eura. To se nije desilo pa je cjelokupni iznos Švancer prisvojila sebi.

Akcija je sprovedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobjskog kantona, a vezano za dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela i njihovih izvršilaca.

Iz Federalone uprave policije (FUP) je saopćeno su uhapšene dvije osobe, ali se ne navodi mnogo detalja o samim počinjenim krivičnim djelima i osobama koje su uhapšene.

Prema nezvaničnim informacijama druga uhapšna osoba je Said Kapetančić iz Gračanice. Nezvanično, radi se također o članu SBB-a, kandidatu te stranke za Općinsko vijeće Gračanice na prošlim Lokalnim izborima.


Akcija kodnog naziva “Globus” izvedena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a osim Federalne uprave policije učestvovale su i druge policijske agencije, kao i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

U Tužilaštvu KS formiran predmet o transferu Cimirota, prijava otišla i u FIFA-u
Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba izuzeti su predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

-Osobe lišene slobode bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu – navode iz FUP-a.

Pod zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, kako Faktor nezvanično saznaje, u slučaju Vesne Švancer radi se o tome da je dopredsjedavajuća Federalnog parlamenta davala grantove određenim udruženjima, a nakon čega su iz udruženja novac vraćali novac njoj naruke. Nezvanično, Švancer se sumnjiči da je na taj način nelegalno stekla imovinsku korist.
Fokus

Back to top button