Domaća šljivovica i lozovača ne smiju preko granice

Sezona godišnjih odmora je pred nama, a mnogi građani BiH već planiraju prvomajske praznike provesti na Hrvatskom primorju. Kako je Hrvatska odavno članica Evropske unije, prelazak granice u susjedstvo znači da važe pravila kao i za ulazak u bilo koju zemlju Unije.

Regulative EU

Prema regulativama Evropske komisije, dopušteno je da putnik sa sobom prilikom prelaska granice ponese litar jakog alkoholnoga pića, i to u originalnom pakovanju. To znači da domaća lozovača, šljivovica i druge kod nas omiljene rakije ne dolaze u obzir.

Dopuštena su dva litra pića s udjelom alkohola manjim od 22 posto, također u originalnom pakovanju, pa o nošenju domaćeg vina nema govora.

Slično je kada su u pitanju duhanski proizvodi. Dozvoljeno je sa sobom ponijeti maksimalno 200 cigareta (10 kutija) ili 250 grama rezanog duhana.

Kategorično je zabranjen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. Unošenje hljeba, kolača, keksa, čokolada i drugih konditorskih proizvoda nije zabranjeno, pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Potrebni dokumenti

Jedna od važnijih stvari o kojima građani BiH moraju voditi računa jesu dokumenti potrebni za putovanje. Važno pravilo prilikom putovanja u države za koje stanovnicima BiH nisu potrebne vize jeste važenje pasoša. Za sve potpisnice Šengenskog sporazuma vrijedi isto pravilo, a to je da pasoš mora vrijediti najmanje tri mjeseca nakon planiranog datuma povratka u BiH.

Oni koji bi ipak bez pasoša preko granice, s ličnom kartom, mogu birati između Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije, jer s te četiri države BiH ima sklopljen sporazum o prelasku granice uz ličnu kartu.

Na temelju Uredbe Evropske komisije o kontroli gotovine prilikom ulaska na područje EU i izlaska, osoba koja sa sobom nosi 10.000 eura ili više, obavezna je prijaviti taj iznos carinskoj službi.

Građani BiH koji namjeravaju putovati u Hrvatsku, moraju sa sobom ponijeti po 100 eura za svaki dan svog godišnjeg odmora.

Slična pravila i za Crnu Goru

Iako Crna Gora nije članica EU, prilikom prelaska granice važe slična pravila. Od duhanskih proizvoda dozvoljeno je nositi 200 cigareta (10 kutija) ili 250 grama rezanog duhana. Osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu prenijeti litar žestokog alkoholnog pića ili dva litra vina.

Za razliku od Hrvatske, u Crnu Goru moguće je unijeti razumne količine hrane za lične potrebe putnika, koja čini dio putničkog prtljaga i predviđena je za konzumiranje tokom putovanja.

Avaz.ba

Back to top button