Objavljena vremenska prognoza za početak idućeg mjeseca: Evo šta vas čeka za prvi maj

Dnevne maksimalne temperature zraka u Bosni se očekuju od 22 do 27, a u Hercegovini od 24 do 29 °C

Tek je april, a kao da je ljeto već stiglo. Temperature ovih dana u cijeloj Bosni i Hercegovini dostižu blizu 30 stepeni, a tako će biti i narednih dana, prognoziraju bh. meteorolozi.

Ipak, gomilaju se i oblaci pa se vrijeme već od sutra mijenja…

U utorak, 24. aprila, u Hercegovini sunčano. U Bosni sunčano prije podne. U drugoj polovini dana jači razvoj oblačnosti u većem dijelu Bosne će usloviti lokalne pljuskove. Izgledna je i grmljavina.

Vjetar slab do umjerene jačine. U Hercegovini i jugozapadu Bosne vjetar jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 28°C.

U srijedu, 25. aprila, u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni pretežno sunčano prije podne. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni se prognoziraju pljuskovi. Padavine se ne prognoziraju za Krajinu, zapad i jugozapad Bosne.

Vjetar umjerene jačine jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 28°C.

U četvrtak, 26. aprila, u Hercegovini sunčano sa malom do umjerenom naoblakom. U Bosni umjerena naoblaka veći dio dana. Od večernjih sati naoblačenje sa zapada. U noći na petak u Bosni slaba kiša.

Prije podne umjereno jako jugo. Od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjer na sjever.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C.

U petak, 27. aprila, u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni veći dio dana oblačno. Slaba kiša u jutarnjim satima. U Bosni se prognozira razvedravanje od poslijepodnevnih sati prema kraju dana.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje od 24 do 28°C.

Vrijeme za prvomajske praznike

Nakon promjenljivog vremena koje će zahvatiti veći dio Bosne u periodu od 24. do 29. aprila, dok će se u Hercegovini zadržati sunčano vrijeme, stiže kišni period. Prema podacima FHMZ-a, više dana sa padavinama prognozira se u centralnoj i istočnoj Bosni. Od 04. do 08. maja prognozira se nestabilno vrijeme širom naše zemlje sa obilnijim padavinama u centralnim, istočnim i jugozapadnim predjelima Bosne.

Nešto stabilniji period u kome su mogući kraći kišni intervali prognozira se od 30. aprila do 03. maja.

Ipak, u cijelom prognoznom periodu, sve do 08. maja, očekuju se ujednačene proljetne temperature zraka. Minimalne jutarnje temperature u Bosni se pronogziraju od 8 do 13, a u Herecegovini od 10 do 15 °C. Dnevne maksimalne temperature zraka u Bosni se očekuju od 22 do 27, a u Hercegovini od 24 do 29 °C.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button