Salkić: Nemamo rezervne domovine

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, u okviru trodnevne posjete bh. građanima koji žive u Norveškoj, održao je tribine u gradovima Stavanger, Haugesund i Bergen, na kojima je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini i položaju Bošnjaka u RS.

– Salkić je prisutne upoznao sa sistemskom diskriminacijom Bošnjaka u RS, koja se ogleda kroz nemogućnost zapošljavanja u javnom sektoru, ali i kroz kršenje drugih prava, kao što je pravo na izučavanje bosanskog jezika te potpuno zapostavljanje sredina u kojima žive Bošnjaci – saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Govorio je i o pozitivnim procesima koje vode Bošnjaci u RS, a koji se odnose na jačanje pozicije te populacije i poboljšanja kvaliteta života u svim segmentima.

– Nakon dvije i po decenije velikih iskušenja, patnje i velike borbe, danas smo obnovili zemlju u privredu te se dešavaju mnogi pozitivni procesi. Istina je da sve ide sporo, ali se ipak zemlja razvija i mi nikada ne smijemo odustati. Bošnjaci su odlučni da nastave živjeti na svojim ognjištima i nastavljaju borbu za našu domovinu. Mi rezervne domovine nemamo.

Zato i vas ovdje molim i pozivam na aktivizam, da se uključite u demokratske procese u Bosni i Hercegovini, a svi oni koji to mogu, da investiraju u svoju domovinu. Investicije i zapošljavanje naših građana su nam neophodni. Također, neophodna je i bolja povezanost naših ljudi u dijaspori, na čemu moramo raditi – kazao je potpredsjednik Salkić.

Istakao je da su mnogi bh. građani koji žive izvan Bosne i Hercegovine već shvatili svoju novu ulogu u razvoju naše domovine i da postoje pozitivni primjeri ulaganja na prostoru odakle su protjerani tokom agresije.

– Naši građani trebaju da koriste svoja demokratska prava u domovini, da biraju i da budu birani. Na takav način će ojačati vezu s domovinom, ali će i ojačati snage koje rade na izgradnji države i njenih organa. Moramo eliminirati svaku vrstu podjela među nama. Svaki patriota je važan gdje god da živi – naveo je Salkić.

Velika je podvala, smatra on, pokušaj podjele Bošnjaka po mjestu življenja.

– Svi oni koji misle o svom rodnom kraju, koji vrijedno rade, pomažu i čine djela na jačanju uloge našeg naroda u mjestima odakle su protjerani tokom agresije, podjednako su važni gdje god da žive. Projekt podjele našeg naroda prema mjestu življenja je projekt neprijatelja našeg naroda, a za realizaciju tog projekta izabrali su neke Bošnjake koji u tome vide samo svoje sitne lične interese. Bit ćemo jaki samo ako se budemo držali čvrsto svi zajedno i ako zajedno budemo radili za dobrobit naše domovine, našeg naroda i svih drugih građana koji vole Bosnu i Hercegovinu – poručio je Salkić.

FENA

Back to top button