Puno papira i još više dobrih živaca: Pročitajte šta vam sve treba za njemačku ‘vizu za traženje posla’

Da bi se mogao dobiti posao u Njemačkoj, potrebna je “viza za traženje posla” u trajanju od šest mjeseci. A da bi se došlo do vize, potrebno je mnogo papira i još više živaca… Pročitajte zašto!

Čitalac DEPO Portala prošao je “kilometarski put” prilikom prikupljanja dokumentacije za njemačku “vizu za traženje posla” te je osjetio potrebu da svoje iskustvo podijeli sa bh. javnošću kako bi, kaže, i drugima pomogao da lakše savladaju komplikovanu proceduru.

Dakle, nije nemoguće stići do vize, ali valja se na vrijeme pripremiti za sve što vas na tom putu čeka… Ovo je njegova priča:

Obzirom da sam imao solidnih komplikacija prilikom moje privatne misije „njemačka viza za traženje posla“, odlučio sam da sastavim jedan prošireni spisak potrebne dokumentacije za navedenu vizu. U mom slučaju u pitanju je Ambasada SR Njemačke u Sarajevu, gdje sam predao svoj zahtjev.

Kao što je svima poznato, Njemačka je pored svih ponuđenih vrsta viza, omogućila visokoškolovanim kadrovima skraćeni put do zaposlenja. Po meni je „njemačka viza za traženje posla“ trenutno najkraći mogući put do posla u Njemačkoj za osobe koje imaju završen fakultet, koji zahtjeva najmanje truda i potrošenog vremena. Na drugom mjestu je „Plava karta“ za koju već postoji dosta tekstova i za koju se čeka malo duže, po mojim procjenama do mjesec dana duže nego za vizu za traženje posla.

Na zvaničnoj stranici njemačke ambasade navedena je potrebna dokumentacija, baš kao i za druge vrste viza, s tim da nigdje nije opisano na koji način, u kojem obliku, koliko primjeraka dostaviti, a u ambasadama zahtjevaju određene detalje. Takođe, na stranici ambasade je naznačeno da službenici mogu zahtijevati dodatnu dokumentaciju prilikom predaje zahtjeva, ili naknadno, ali ne stoji koje, zbog čega, itd. Nisu bas raspoloženi da objašnjavaju, ali su itekako raspoloženi da razvlače bilo koga kome bar jedan dokument nedostaje. Iz tog razloga, nadajući se da će nekome biti od pomoći, pišem ovaj tekst za sve kolege koje preko ove vize planiraju tražiti zaposlenje u Njemačkoj.

Dakle, za vizu za traženje posla potrebna je sljedeća dokumentacija:

Ovjerena fotokopija fakultetske diplome na maternjem jeziku, (obična ovjera kod notara ili u Općini i APOSTILE ovjera u nadležnom sudu)
Ovjerena fotokopija fakultetske diplome prevedene na njemački(ja sam predao i ovo Apostile, mada nisam siguran da li je i ovdje Apostile obavezan. Nigdje ne piše, ali bolje ovjeriti i ovo Apostile radi sigurnosti, traze dlaku u jajetu)
Ovjerena fotokopija dodatka fakultetske diplome na maternjem jeziku (DODATAK DIPLOMI – obična ovjera kod notara ili u Općini)
Ovjerena fotokopija dodatka fakultetske diplome na engleskom jeziku (DIPLOMA SUPLEMENT/ kod mene je bio originalan primjerak na engleskom – obična ovjera kod notara ili u Općini)
Potvrda o priznavanju fakultetske diplome (Zeugnesbewertung) iz Bonn-a, Njemačka (original i jedna ovjerena kopija kod notara ili u Općini) za sve fakultete koji su prema njemačkom ministarstvu kulture oznaceni kao „H +/- „ . Provjeriti na: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html svako za svoj fakultet koju oznaku ima. Na ovoj stranici su detaljna objašnjenja ovih oznaka i drugih detalja. Ukoliko je fakultet označen kao „H +“ , ova potvrda nije obavezna nego je dovoljno isprintati sa stranice anabin.kmk.org da je fakultet zvanično priznat u Njemačkoj i pronaći svoju titulu na istoj stranici te i nju printati.
Garantno pismo od nekoga ko već živi u Njemačkoj i ko za vas garantuje da vas može izdržavati u periodu od šest mjeseci na koji se ova viza odobrava. Umjesto garantnog pisma mogu se priložiti tri izvoda iz banke na kojima se vidi da imaš minimalno 4.320,00 eura i koji su ustvari garancija da se samostalno možeš izdržavati tokom traženja posla u Njemačkoj.
Ispunjen zahtjev za izdavanje vize koji se preuzme sa stranice ambasade
Dvije biometrijske fotografije
Dvije color kopije prve dvije stranice pasoša
2-3 isprintana e-maila na kojima se vidi komunikacija sa potencijalnim poslodavcima, intervjui, pozivi na intervjue, i sl.
Motivaciono pismo vezano za odlazak u Njemačku i traženje posla u Njemačkoj (prevedeno na njemački), svojeručno potpisano
CV na njemačkom, svojeručno potpisan
Termin za predavanje zahtjeva za vizu se dobije na e-mail. Taj e-mail u kojem je naznačen datum i vrijeme termina, isprintati i ponijeti sa ostalom dokumentacijom.
Pasoš na uvid
Novac u tačnom iznosu 150 KM (za BiH), kusur ne vraćaju
Svi dokumenti trebaju biti obavezno u dva primjerka. Ovdje gdje su ovjere u pitanju ide ovjeren dokument i njegova kopija. Obje kopije ne trebaju biti ovjerene.
Za sve dokumente koji se prilažu treba ponijeti originalne dokumente na uvid.
Kad se viza odobri, trebat će još i osiguranje za period od šest mjeseci, ali to svakome saopšte i službenici koji rade u ambasadi kad vam budu javljali da dođete po vizu.

Ukoliko vam upute našeg čitaoce mogu koristiti i olakšati put do željene vize, želimo vam puno sreće na tom putu!

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button