Svjedok tužilaštva pronađen mrtav, iza sebe ostavio oproštajno pismo

Marko Ostojić, jedan od svjedoka Specijalnog tužilaštva RS u postupku protiv bivših inspektora CJB Banja Luka optuženih za trgovinu drogom, pronađen je mrtav, a slučaj je zaključen kao samoubistvo, saznaje Srpskainfo.

Beživotno tijelo mladića pronađeno je u potkrovlju kuće u izgradnji u Čelincu nakon čega je obaviještena policija koja je obavila uviđaj.

Prema nezvaničnim informacijama, 32-godišnji mladić je ostavio oproštajno pismo, koje je dostavljeno porodici.

Marko O. bio je jedan od svjedoka tadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS na suđenju osmorici inspektora CJB Banja Luka, koje su teretili za trgovinu drogom, te iznude iskaza i druga krivična djela.

Presude inspektorima koji su osuđeni na višegodišnje robije nedavno je ukinuo Ustavni sud BiH, odlukama Ustavnog suda BiH i Vrhovnog suda RS pušteni su na slobodu, te ih očekuje ponovljeno suđenje.

Tokom svog svjedočenja u februaru 2015. godine Marko O. je u Okružnom sudu Banja Luka ispričao da su mu optuženi inspektori tokom „saslušanja“ u policijskoj stanici slomili ruku.

– Uhapsili su me na autobuskoj stanici dok sam čekao autobus. Tražili su drogu, a prilikom hapšenja inspektor me udario po nogama, nakon čega su me ugurali u bijeli Mercedes. Zatim su me odveli u policijsku stanicu u Čelinac, gdje su me tukli, udarali nogom u glavu i polomili ruku – ispričao je u februaru 2015. godine tokom svjedočenja u banjalučkom Okružnom sudu pokojni Marko O.

U januaru prošle godine Marko O. je u Čelincu napao dvojicu policajaca Dalibora K. i Damira S., prijeteći im pištoljem, nakon čega je optužen za napad na službenu osobu.

Prema optužnici koju zastupa Republičko javno tužilaštvo, Marko O. je 22. januara prošle godine oko 22.45 prišao policijskom automobilu i udario šakom u staklo.

– Kada su policajci otvorili staklo i upitali zašto to radi, Marko O. ih je upitao: “Da li me se sjećaš?”. Nakon ovoga Marko O. je izvukao pištolj “CZ M57” i njime zaprijetio policajcima. Tada im je rekao: “Sada ćete se sjetiti šta je bilo” i usmjerio oružje ka policajcima.

Policajac Damir S. mu je kazao da spusti oružje i počeo da ga ubjeđuje da preda pištolj, dok ga je Dalibor K. uhvatio za ruku i pokušao da mu otme oružje. Došlo je do naguravanja i otimanja za pištolj. Tom prilikom je Dalibor K. zadobio lakšu povredu ruke, a Marko O. je pao na asfalt zajedno s oružjem. Nakon toga su se policajci udaljili od njega i obavijestili svog šefa smjene koji je poslao Jedinicu za podršku koja je uhapsila Marka O. – navodi se u optužnici Republičkog javnog tužilaštva.

Na suđenju koje je počelo u januaru ove godine vještak psihijatar je zaključio da Marko O. nije sposoban za suđenje.

– Njegovo trenutno psihičko stanje je nestabilno i potrebno je sprovesti intenzivan psihofarmatski tretman. On je procesno nesposoban da prati suđenje – zaključio je vještak psihijatar, nakon čega je sud odgodio postupak za juli ove godine.

Nema elemenata krivičnog djela

Iz Policijske uprave Banja Luka juče su potvrdili da im je prijavljeno samoubistvo Marka O.

– Policijski službenici su uz prisustvo mrtvozornika obavili uviđaj na mjestu pronalaska beživotnog tijela 32-godišnjaka u kući u Čelincu. Izvršenim uviđajem i na osnovu prikupljenih informacija utvrđeno je da nema elemenata krivičnog djela – saopšteno je jučer iz Policijske uprave Banja Luka.

Autor: Srpskainfo

Back to top button