Sastanak oko Izbornog zakona okončan bez dogovora: Evo šta su izjavili predstavnici bh. stranaka

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH kazao je nakon sastanka da je bio optimističan, ali s obzirom na današnju diskusiju nije optimista

Nakon nešto više od dva sata koliko je trajao sastanak oko izmjena izbornog zakona okončan je bez dogovora. Sastanku su prisustvovali predsjednici SDA i HDZ BiH, DF-a, te predstavnici SDP BiH i SBB-a. Sastanak je prvi napustio Bakir Izetbegović zbog protokolarnih obaveza prema gostima SBF-a.

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH kazao je nakon sastanka da je bio optimističan, ali s obzirom na današnju diskusiju nije optimista- piše Patria.

– Čović ide na daljnju podjelu BiH, na zaokruživanje nacionalnih teritorija, ignoriše građanski princip i mi nismo spremni da to podržimo. U jednom momentu sam predložio da takav prijedlog predloži Hrvatskoj jer ima i njihovo državljanstvo, mislim da bi ga odmah uhapsili. Ono što predlaže je ono što nije presudio Ustavni sud, a on uporno hoće u to daa ubaci i izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To Ustavni sud nije tretirao i time se dalje proširuju zahtjevi Dragana Čovića. Čoviću i HDZ-u je cilj da se ovo ne riješi – kazao je Helez.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA je kazao da su stavovi političkih stranaka ostali isti, nije bilo pomaka, ali je dogovoreno da se razgovori nastave 3. maja na nivou predsjednika stranaka i da se pokuša iznaći rješenje.

Željko Komšić je kazao da se sve vrti oko dvije stvari, te da neki daju svoja tumačenja ustavnih odredbi i presuda.

– Teoretski ostalo je malo vremena do raspisivanja izbora, formalno-pravno moguće je donijeti izmjene izbornog zakona sve do trenutka održavanja izbora, ali praksa je u svim demokratskim zemljama da nema promjena izbornog zakona u izbornoj godini.

Četiri stranke su dale svoja načela dale pregovoračku ponudu, HDZ BiH to odbija, ali sačekat ćemo još jedan sastanak.

– Najlošija situacija je odustati od razgovora, ali treba tražiti rješenje iz ove situacije. Neusvajanje izmjena izbornog zakona nije nikakva smetnja za raspisivanje izbora, ni formalno-pravna smetnja da se ne implementiraju izborni rezultati 2018. godine. Ta vrsta prerpeke ne psotoji, ovo može biti samo jedna vrsta poboljšanja – kazao je Komšić.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button