Završeno ispitivanje uhapšenih pripadnika 5. korpusa u Tužilaštvu BiH

U Tužilaštvu BiH je prije nekoliko trenutaka završeno ispitivanje generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca iz 5. korpusa ARBiH.


Kako je nakon izlaska iz zgrade Tužilaštva kazao advokat Asim Crnalić, koji zastupa generala Dudakovića i Ibrahima Nadarevića, njima je pročitano šta im se stavlja na teret, a odbrane su zatražile dodatno vrijeme da se očituju o navodima Tuižilaštva.

Riječ je, kako je kazao, o ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva, te zločin protiv čovječnosti.

On je kazao da je zatražio 30 dana da se izjasni o dokazima Tužilaštva u odnosu na Atifa Dudakovića, a 15 u odnosu na Nadarevića, s obzirom na obim predmeta.

Tužilaštvo ima rok do sutra u 6 sati da odluči da li će eventualno zatražiti mjeru pritvora za uhapšene pripadnike 5. korpusa.

Fahrija Karkin koji zastupa drugoosumnjičenog Ekrema Dedića kazao je da je također zatražio dodatno vrijeme da prouči spis, nakon čega će se očitovati o dokazima kojima eventualno raspolaže Tužilaštvo.

– Ova istraga traje godnama. Zašto je odlučeno da se baš sad završi? Mislim da je ovo politički motivirano da se baš sada završi, jer je izborna godina – kazao je, između ostalog Karkin.

On je dodao kako je Tužilaštvo ranije najavilo da će zatražiti mjeru pritvora za uhapšene, ali da vjeruje da će Sud taj prijedlog odbiti.

Kazao je da se radi o starijim osobama, o ozbiljnim ljudima, koji nemaju namjeru da bježe i izbjegavaju pravosudni postupak.

Izvor: Faktor

Back to top button