Ročište Dudakoviću i drugima traje satima: Sumnje Tužilaštva bazirane na iskazima zaštićenih svjedoka

U Sudu BiH u toku je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje pritvora generalu Atifu Dudakoviću i još 12 pripadnika 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su uhapšeni jučer zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom 1994. i 1995. godine.


Tužiteljica Vedrana Mijović upravo je završila izlaganje tokom kojeg je obrazložila detaljno iz kojih razloga Tužilaštvo traži pritvor. Pored osnova sumnje koji, kako je navela, najvećim dijelom proizilaze iz iskaza mahom zaštićenih svjedoka, Tužilaštvo je pritvor zatražilo i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli utjecati na svjedoke u ovom postupku.

Tokom ročišta napravljena je kratka pauza, nakon čega će se odbrane osumnjičenih očitovati o izlaganju tužiteljice ili eventualno zatražiti dodatno vrijeme za pripremu.

Na samom početku ročišta advokati odbrane osumnjičenih su naglasili da gotovo nikako nisu imali vremena iščitati dokaze.

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa osumnjičenog Fatmira Muratovića, kazao je da odbrana nije imala vremena da se pripremi pa samim time nisu ispunjeni uvjeti za ovo ročište.

Fahrija Karkin, jedan od advokata u slučaju “Dudaković i drugi”, zastupa Ekrema Dedića. On je danas za Faktor kazao kako je satima printao materijal koji je dobio od Tužilaštva BiH i da nije postojala ni teoretska šansa da ga pročita i da bude spreman za ročiše.

– Cijela porodica je sa mnom nosila kese – kazao je Karkin.

On je ovo pojasnio novinarima i danas ispred Suda BiH pokazujući kese pune papira u gepeku svoga automobila.

– Dobio sam CD kao dokaze koji se odnose na osnovanu sumnju što je opći uvjet za određivanje pritvora. Ja sam se frapirao kada sam odnio da se isprinta. Ispalo je 7.500 strana. Dobio sam u 13 sati i nema tehničke mogućnosti da to pročitam. I kada me sudija pita jesam li spreman, a ja moram reći da sam spreman, kako ću reći da jesam – kazao je Karkin novinarima ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH.

Izvor: Faktor

Back to top button