General Dudaković i ostali pušteni iz pritvora, branit će se sa slobode

Tužilaštvo je pritvor tražilo navodeći da je moguće ometanje istrage ako osumnjičeni budu boravili na slobodi te prikrivanje dokaza

Bivši komandant 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković i 12 pripadnika tog korpusa koji su uhapšeni u petak danas su pušteni iz pritvora, potvrdio je Feni Dudakovićev advokat Asim Crnalić.

Za osumnjičene koji su uhapšeni u policijskoj akciji provedenoj na području nekoliko gradova u BiH Tužilaštvo je zatražilo pritvor, ali je taj prijedlog Sud BiH danas odbio.

Tužilaštvo je pritvor tražilo navodeći da je moguće ometanje istrage ako osumnjičeni budu boravili na slobodi te prikrivanje dokaza.

Uhapšeni se sumnjiče, prema saopćenju Tužilaštva BiH, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičenima je Sud BiH izrekao mjere zabrana koje obuhvataju sastajanja između osumnjičenih, kao i kontaktiranja preko posrednika. Također, zabranjuje im se kontaktiranje sa oficirima i vojnicima uključenim u operaciju “Sana 95” na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most i Bosanska Krupa. Zabranjeno im je kontaktiranje sa svim predtavnicima medija i javno obraćanje u vezi sa postupkom.

Strogo se moraju pridržavati naredbi i poziva Suda BiH te trebaju biti dostupni Tužilaštvu i Sudu BiH. Kontrola mjera će biti svaka dva mjeseca. Pritvor će biti aktiviran ukoliko neko od osumnjičenih prekrši jednu od navedenih mjera.

(Fena, Oslobođenje/az)

Back to top button