Bez dogovora o Izbornom zakonu, uključiće se Venecijanska komisija

U Sarajevu je okončan sastanak lidera stranaka sa američkom ambasadoricom u BiH Maureen Cormack i šefom Delegacije EU Lars Gunarom Wigemarkom povodom izmjena Izbornog zakona. Kako se i očekivalo, dogovor ponovo nije postignut.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da će se u proces izmjena Izbornog zakona uključiti Venecijanska komisija, posebno za neke elemente koji su pominjani a koji se tiču evropskih standarda.

“Nije bilo pomaka, radilo se na usaglašavanju stavova”, rekao je Izetbegović i dodao da je atmosfera bila dobra, te da je bilo pokušaja da se postigne dogovor. Dodao je i da ovo nije kraj i da pitanje ostaje otvoreno sve do izbora.

“Ovo se može rješavati sve do petog oktobra. Idu izbori, a izmjene se mogu očekivati do početka oktobra. Komisija će se uključiti u narednih desetak dana. Svi su ostali kod svojih stavova, s tim da HDZ insistira da treba rješavati pitanje Predsjedništva”, dodao je.

Lider SDP-a Nermin Nikšić je kazao da nije bilo spektakularnih pomaka.

Jasno je da smo svi opredjeljeni da se riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, i na kraju da ćemo u sve uključiti eksperte iz Venecijanske komisije. Oni nam svojim mišljenjem mogu pomoći da dođemo do konačnog rješenja. Svi naši prijedlozi ići ka toj komisiji – rekao je Nikšić.

Damir Arnaut iz SBB-a je istakao da je pomak što se postigao nivo saglasnosti da se traži pomoć Venecijanske komisije o popuni Doma naroda FBiH.

– Time će se u Zakon ubaciti ono na čemu sam insistirao kada je u pitanju popunajvanje Doma naroda. Zadržat će se prava svih predstavnika konstitutivnih naroda s svih dijelova BiH. Mišljenje Venecijanske komisije donijet će snagu i neće biti nemoguće, rekao je Arnaut.

Arnaut je dodao da je dobra činjenica da se zatraži pomoć Venecijanske komisije.

– Kao neko ko je zastupao Ilijaza Pilava, ja apsolutno znam da Venecijanska komisija ne može dati mišljenje koje će reći da predstavnik nekog naroda ne može biti biran sa bilo kojeg dijela teritorija FBiH. To je jedan od temeljnih principa Konvencije o ljudskim pravima, tako da će se time svakako zadržati pravo svakog predstavnika bilo kojeg konstitutivnog naroda da bude biran sa bilo kojeg dijela teritorija FBiH, rekao je Arnaut.

Željko Komšić je ocijenio pozitivnim to što će se u rješavanje ovog pitanja uključiti Venecijanska komisija, koja će dati svoju ekspertizu kada je riječ o presudi Ustavnog suda o apelaciji Bože LJubića. On je rekao i da se “sve vrijeme vrte oko iste stvari – koncepta HDZ-a i Čovića, te drugog koji je bliži građanskom modelu”, te ocijenio da je “vrlo teško da će doći do dogovora i da dogovor nije realno očekivati jer je teško naći zajedničku tačku.

– Ljudi iz Evropske komisije su obećali svoju tehničku pomoć. Obratit će se Venecijanskoj komisiji. Vjerovatni model rada bit će da će eksperti doći, saslušati stavove i konkretne prijedloge stranaka i dati svoje mišljenje. Oni neće dati modele rješavanja pitanja, to nije njihov posao. Oni daju svoj stručni – pravnim autoritetom potkrijepljeni stav da li neka rješenja krše ljudska prava”, rekao je Komšić.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović nije dao izjavu novinarima.

Današnjem sastanku, koji je ujedno i posljednji pred raspisivanje općih izbora prisustvovali su predsjednici SDA, HDZ-a, SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nermin Nikšić i Željko Komšić, te Damir Arnaut ispred SBB-a.

(Vijesti.ba)