Izetbegović bez optimizma: Opet hrvatska politika pravi krizu ni iz čega, ne vjerujem da ćemo do rješenja…

– Ne vjerujem da ćemo u ovom predizbornom cajtnotu pronaći rješenje koje će zadovoljiti i HDZ i lijevo orijentirane stranke, ali mogu pomoći OHR ili CIK

U intervjuu kojeg je jučer dao za Vijesti.ba, a uoči današnjeg sastanka lidera sa šefom Delegacije EU i američkom ambasadoricom, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao kako ne vjeruje da će se pronaći rješenje.

– Opet hrvatska politika u BiH ni iz čega pravi krizu. HDZ ima 13 od 17 poslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, i to im je malo, pa se apelacijom prema Ustavnom sudu BiH pokušalo izboriti više za HDZ, svodeći hrvatski puk i njihove predstavnike na Hercegovinu, Posavinu i dio Srednje Bosne. A zatim se napravila još jedna pravna gimnastika – presudu Ustavnog suda po pitanju entitetskog Doma naroda se od strane HDZ tumači kao presudu koja se odnosi na Predsjedništvo BiH i državni nivo, i to na način da se zauvijek onemogući implementaciju presude Suda iz Strazbura po apelaciji Sejdić-Finci, rekao je Izetbegović i dodao:

– Ne vjerujem da ćemo u ovom predizbornom cajtnotu pronaći rješenje koje će zadovoljiti i HDZ i lijevo orijentirane stranke, ali mogu pomoći OHR ili CIK.

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button